Què és la vaga feminista del 8-M i qui l’organitza?

La vaga feminista del 8 de març va més enllà d’una simple aturada laboral. La intenció de la jornada és que sigui també una parada en les tasques de la llar, les cures, la vida d’estudiants i l’associativa. És a dir, que sigui transversal i afecti totes esferes de la vida on el paper de la dona és fonamental. La jornada reivindicativa es podrà seguir a les xarxes socials amb algunes etiquetes com: #8M, #EnsAturem, #VagaFeminista i #VagaFeminista8m. El portal www.vagafeminista.cat centralitza bona part de la informació referent a aquesta jornada, que és inèdita i s’espera històrica.

Mobilitzacions previstes per la vaga del 8 de marçd

S’han previst una sèrie de mobilitzacions durant tota la jornada. En destaca la convocatòria unitària a les 12 h del migdia a la plaça de Sant Jaume, secundada pels sindicats CCOO i UGT. En aquesta concentració hi han participat diverses columnes, com ara la de les treballadores de la neteja (convocades a les 11 h a Urquinaona) o el personal de la funció pública de Correus ( convocat a les 11.30 h a la plaça d’Antonio López).

El portal www.vagafeminista.cat centralitza bona part de la informació referent a aquesta jornada, que és inèdita i s’espera històrica. Al web es pot consultar el contingut i el recorregut de la manifestació del 8 de març a la tarda convocada als Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya amb l’actuació final de diversos grups musicals i teatrals.

Abans que s’iniciï la marxa s’ha fet una crida a mobilitzar columnes de manifestants que sortiran des de diferents barris. A l’Esquerra de l’Eixample, a la confluència entre els carrer del Comte d’Urgell i l’avinguda de Roma. També hi ha una columna que sortirà des del barri del Poble-sec i de Sants.

El manifest de la manifestació denuncia diverses situacions com les violències masclistes, l’opressió per l’orientació sexual d’algunes dones, les agressions, humiliacions, marginacions o exclusions​. Una de les demandes que es fan és reclamar que el Pacte d’Estat contra la violència de les dones sigui més ampli. També es vol que la norma es “doti de recursos” i eines per crear “polítiques públiques reals i efectives per garantir una societat lliure de violències contra les dones i les nenes”. Una altra demanda és l’equiparació dels sous. La diferència de salaris entre homes i dones és d’un 23 % superior per als homes.

Activitats paral·leles de l’aturada feminista

És una jornada amb molta activitat al carrer i s’han fet un seguit d’actes:

  • 12 h Piquet unitari a la plaça de Catalunya
  • 14 h Dinar previ a la manifestació.  Ho organitza el Grup d’Homes de la vaga feminista

A l’Esquerra de l’Eixample:

  • 8.30 h Esmorzar als carrers del Comte d’Urgell amb Gran Via
  • 9.30 h Cercavila informativa dels veïns del barri
  • 14 h Dinar de germanor amb carmanyola a l’avinguda de Roma amb el carrer del Comte d’Urgell

A la Vila de Gràcia:

  • 9 h Esmorzar a la plaça de la Vila
  • 10 h Cercavila informativa pel barri

Al Poble-sec:

  • 16.30 h Acció sorpresa al carrer de Blai

A Sants:

  • 9 h Esmorzar popular a la plaça de Sants
  • 14 h Hi haurà un dinar popular a Can Batlló

A banda de les activitats als barris, les dones periodistes han fet una concentració als Jardins de Montserrat Roig, al carrer del Rosselló, 488. En aquest punt s’ha llegit un manifest. El col·lectiu ha seguit la jornada de vaga a les xarxes socials amb l’etiqueta #lesperiodistesfemvaga.

El col·lectiu de Dones Advocades del Col·legi d’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha commemorat el ‘Dia internacional de la Dona’ amb un acte a les 11 h a la cantonada del Palauet Casades amb la lectura d’un manifest de suport a la vaga feminista.

Serveis mínims per l’aturada del 8 de març

Els sindicats dels transports públics també participaran a la vaga feminista. Metro, autobús, tramvia, ferrocarrils i trens reduiran el servei habitual. TMB ha anunciat uns serveis mínims del 50 % en hora punta (entre les 6.30 i les 9.30 h i entre les 17 i les 20 h). La resta del dia el servei serà del 25 %. Per la seva banda, Renfe garantirà el funcionament del 33 % dels trens.

Pel que fa al govern municipal, les regidores i comissionades han acordat donar suport a la vaga i participar en la manifestació unitària. L’alcaldessa, Ada Colau, ja ha assenyalat que destinaran part de sou corresponent a les organitzadores de la vaga i també ha explicat que no participaran en actes públics. Tampoc els regidors del govern no en faran cap en suport a l’aturada. A més, a la façana de l’Ajuntament hi penjarà una pancarta per mostrar el suport del govern a la vaga de dones.