Pere Soler, exdirector dels Mossos d’Esquadra, ha quedat en llibertat provisiona

l, amb mesures cautelars. No podrà sortir d’Espanya i haurà de comparèixer quinzenalment al jutjat. Les mateixes mesures s’apliquen a Cèsar Puig, exnúmero dos del Departament d’Interior. A tots dos se’ls investiga pel paper que van tenir en relació al referèndum de l’1-O i en les concentracions del 20 de setembre davant diverses conselleries.

Segons fonts jurídiques presents a la declaració, els dos exalts càrrecs han explicat que ells no dirigien dispositius policials. En el cas de Puig, ha subratllat que la seva feina se centrava en qüestions pressupostàries i tècniques, i que no va tenir cap relació amb l’organització dels dispositius.

En canvi, la fiscalia considera que tots dos van “facilitar” que el referèndum de l’1 d’octubre se celebrés. Les mateixes fonts apunten que el ministeri públic ha remarcat que Soler era un comandament important dins del cos dels Mossos d’Esquadra i que era “pública” la seva “inclinació” en favor del referèndum. A més, considera que l’exdirector dels Mossos va “fer veure” que actuaven per evitar el referèndum per “eludir imputacions penals als Mossos”. La fiscalia demanava una fiança de 100.000 euros per a cadascun.

En canvi, la jutgessa Carmen Lamela ha descartat imposar una fiança. En la interlocutòria, argumenta que imposar mesures cautelars més greus “causaria un greuge comparatiu respecte d’altres investigats, en especial respecte de Trapero, a qui s’imputen els mateixos fets que a Puig i Soler, i a qui s’han aplicat mesures menys greus”. A més, descarta el risc de destrucció de proves, tenint en compte que tant Soler com Puig, que va ser número dos de Forn, van ser destituïts el 27 d’octubre per l’aplicació de l’article  155 de la Constitució.

Amb les declaracions de Cèsar Puig i Pere Soler, són quatre els investigats a l’Audiència Nacional per l’actuació dels Mossos durant el procés. El major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana van quedar en llibertat provisional amb mesures cautelars (retirada de passaport, prohibició de sortir de l’estat i compareixences periòdiques al jutjat). En el cas de Trapero, va comparèixer per darrera vegada el 23 de febrer per l’actuació dels Mossos l’1-O i va quedar en llibertat sense fiança, tot i que la fiscalia va demanar una fiança de 50.000 euros per a ell.