El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha apuntat a un “error de comunicació” com a possible explicació de la intervenció polèmica dels Mossos d’Esquadra, aquest dissabte, al carrer Gran de Gràcia. Es dona la circumstància que dos cordons policials en sentits oposats van encapsular desenes de manifestants, pràcticament sense deixar-los via d’escapatòria, i hi van carregar.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Pere Ferrer ha explicat que la conselleria d’Interior ja està estudiant la intervenció policial, però ha avisat que “segurament hi va haver errors de comunicació” que van provocar que els agents que hi havia a banda i banda dels manifestants “no acabessin de tenir tota la informació per dissoldre’ls”. Aquesta actuació de la policia catalana va generar una allau de crítiques a les xarxes socials.

Irídia veu una “lògica de càstig”

Una de les veus crítiques contra l’encapsulament dels Mossos és la del Centre de Defensa de Drets Humans Irídia. El codirector del centre Andrés García Berrio ha demanat una investigació exhaustiva del cas, en la qual s’aportin les gravacions de les converses que van mantenir els agents dels Mossos d’Esquadra presents a Gran de Gràcia, tant en una investigació interna com judicial.

En aquest sentit, García Berrio no ha descartat la possibilitat de dur l’encapsulament a la justícia perquè “sembla que darrere hi ha una lògica més de càstig que de dispersió”. Segons el codirector d’Irídia i advocat, “és impossible explicar la càrrega per un costat i per un altre” en un moment en el qual no s’estava produint cap incident. García Berrio també ha criticat que almenys dos manifestants rebessin cops de porra al cap i ha explicat que Irídia ja els està assessorant.

On sí que el centre Irídia ja ha pres part és a presentar una denúncia penal contra els Mossos d’Esquadra pels trets de projectils de “foam” a la via Augusta, aquest dimarts, que presumptament van fer perdre un ull a una noia de 19 anys. Aquella va ser la primera nit de mobilitzacions i aldarulls posteriors a Barcelona, després de l’empresonament del raper Pablo Hasél.