El nombre de denúncies per LGBI-fòbia que han arribat als Mossos d’Esquadra s’ha multiplicat per 3,46 en sis anys. Segons les dades policials, el nombre de casos no ha parat d’augmentar des del 2016: aleshores es van registrar 62 denúncies, mentre que el 2021 la policia en va rebre 215. Aquesta xifra representa un 44 % del total de denúncies per odi i discriminació registrades per la policia catalana l’any passat.

La majoria d’aquestes denúncies són per casos d’homofòbia (134), però també per transfòbia (42), lesbofòbia (24) i contra el col·lectiu LGTBI (16). Per demarcacions, Barcelona és on se’n concentren més, 179 casos, amb molta diferència en comparació amb la resta de províncies catalanes (entre 7 i 22). Entre els casos investigats, l’agressió homòfoba a la platja del Somorrostro o la que es va denunciar durant les festes del Clot.

Racisme i orientació política, en segon i tercer lloc

Més enllà de la LGTBI-fòbia, els delictes d’odi i discriminació en conjunt van augmentar un 26 % el 2021, amb un total de 575 víctimes i 496 fets investigats. Els que estan relacionats amb racisme se situen en un segon lloc, amb un 28,4 % dels casos. En tercer lloc, els segueixen els que estan motivats per l’orientació política (20,9 %). Pel que fa a les víctimes, més d’un 11 % eren menors, mentre que prop del 3 % tenien més de 65 anys.

L’augment dels casos arriba després d’un 2020 en què es van reduir. Tot i això, des dels Mossos puntualitzen que la reducció del 2020 s’explica “possiblement” pel confinament i la pandèmia de covid-19. La policia remarca que aquest tipus de delictes “tenen un impacte molt gran en les persones“, tant en les víctimes com en el col·lectiu del qual formen part. Per això, més enllà de la investigació de casos concrets, es treballa també en la prevenció a escoles i instituts i en la millora de l’atenció a les víctimes.

Un 19 % dels autors són menors

Del total de casos, el 72,5 % s’han resolt amb la detenció dels presumptes autors o bé amb els presumptes autors investigats, segons les dades policials. En total, s’han detingut 116 persones i 330 més estan investigades judicialment. Els Mossos d’Esquadra remarquen que un 19 % dels autors van ser menors d’edat, una xifra que “ens preocupa com a cos policial”. En aquest sentit, la portaveu dels Mossos, Montse Escudé, alerta que no s’han de “naturalitzar” ni “normalitzar” aquestes situacions.

No podem permetre que els nostre joves naturalitzin aquestes conductes discriminatòries, que en alguns casos són delictives
Montse Escudé, portaveu del cos dels Mossos d’Esquadra
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a