Se'n troben per tot el parc: cartells que alerten de la presència de porcs senglars i amb indicacions molt concretes sobre com tractar-los. Es calcula que actualment n'hi ha uns 850 exemplars a Collserola, una xifra menor que la de l'any passat però que segons el Consorci del Parc cal mantenir a ratlla per evitar problemes de convivència. CLARA ALIAGUILLA: "Segons els investigadors, els senglars tenen una reproductivitat alta perquè són una espècie que no té depredadors, però també per altres factors. D'una banda, perquè els hiverns a Collserola són poc freds. I de l'altra, perquè la proximitat amb els humans fa que s'hagin acostumat a aconseguir fàcilment aliments molt energètics durant tot l'any". MARIÀ MARTÍ, gerent del Consorci de Collserola "Aquests animals que s'han habituat tant, que ja han perdut la por a les persones i saben que no són agredits, quan no tenen el menjar l'exigeixen, i l'exigeixen agressivament". Per intentar controlar-ne la població, en aquest laboratori han desenvolupat un nou sistema, complementari als mètodes de caça tradicionals. Es tracta d'una vacuna anticonceptiva que s'administrarà a partir del setembre a un cinquantena d'exemplars joves. Se'n vol retardar la primera reproducció i no només això, sinó també evitar que s'estenguin pel territori. MANEL LÓPEZ BÉJAR, director del Departament de Sanitat i Anatomia Animal de la Facultat de Veterinària de la UAB "Reduir la producció d'hormones evitarà que, per exemple, els mascles es moguin, vagin buscant territoris propis, que són en moltes situacions els que ocasionen conflictes amb automòbils, per exemple, perquè van per camins, per carreteres, buscant àrees per colonitzar." No es busca, però, eliminar tota la colònia de senglars propera a zones urbanes. Si es fes així, segons els experts, vindrien porcs d'altres zones a colonitzar el territori lliure.

En els últims anys els exemplars que viuen per la zona no paren d’augmentar. A més, els senglars s’han habituat a viure a les zones urbanes i periurbanes i ja no fugen dels humans, fins i tot els han arribat a atacar. Es calcula que actualment hi ha uns 850 exemplars, una xifra menor que la de l’any passat però que segons el consorci del parc cal mantenir a ratlla per evitar problemes de convivència.

Vista aquesta situació, els investigadors de la UAB han posat en marxa una prova pilot que es basa en l’administració d’una vacuna que busca la inhibició de la reproducció. Un cop s’hagi subministrat aquesta vacuna, l’animal començarà a generar anticossos contra l’hormona que regula la reproducció. Això fa s’inhibeixi la producció d’ovòcits de les femelles i, en els mascles, es redueixen els espermatozous.

L’objectiu del projecte és aturar la reproducció, perquè no continuï colonitzant àrees, però no eliminar del tot els senglars que viuen en aquestes zones. La intenció és deixar una població estable que faci de barrera d’arribada de nous animals. En un primer moment la vacuna s’administrarà a 50 exemplars dels més joves, que entrarien en reproducció el 2016. Durant els següents quatre anys s’aniran augmentant el nombre d’animals.

Des del Consistori de Collserola veuen amb bons ulls aquest pla pilot encara que apunten que per ara no és una alternativa per controlar la població del senglar actual. De moment continuaran utilitzant els altres mètodes per evitar-ne la proliferació. Actualment, els preocupa especialment els grups de senglars que s’ha adaptat a conviure amb humans i resideix en zones urbanes.