Fa uns mesos van començar a enviar-se cartes, a l’antiga, i ara s’han pogut conèixer en persona. Els protagonistes d’aquesta història són joves, la majoria nouvinguts, que han connectat amb usuaris de casals de gent gran de Ciutat Vella gràcies a un projecte engegat per les fundacions Comtal i Roure.

Per als més joves, participar en aquest projecte els va significar escriure cartes per primera vegada a la seva vida. Mesos després d’intercanviar les primeres missives, els dos col·lectius s’han trobat, un coneixement en persona llargament esperat però que per la covid s’havia postergat.

Trobada amb beneficis mutus

Amb aquest projecte, joves d’entre 16 i 20 anys i persones grans de diferents casals d’avis de Ciutat Vella s’han comunicat a través de cartes. A banda d‘afavorir el coneixement de la llengua, la correspondència els ha connectat amb un col·lectiu molt estimat per a ells: la gent gran. “Al meu país la gent gran és molt important, també necessiten ‘carinyo’ i cures, i per això m’agrada conèixer gent gran com la María”, explica l’Ibrahima Ba. El mateix li passa a la Mariatou Chune que reconeix “m’encanta parlar amb ells i escoltar totes les coses que ens expliquen”.

Al meu país la gent gran és molt important. Per això m’agrada conèixer gent com la María
Ibrahima Ba

Per als usuaris dels casals d’avis, rebre cartes de gent jove i vinguda d’altres països els ha suposat poder compartir experiències i coneixements de vida i, alhora, entendre més la situació d’aquests nois. “Ha estat molt bonic. Ens hem entès molt bé, són molt macos i tenen moltes ganes d’integrar-se. Els he aconsellat que procurin aprendre l’idioma perquè és molt important”, subratlla María Becana, una de les participants.

Els he aconsellat que procurin aprendre l’idioma perquè és molt important
María Becana

Intenció de continuar en contacte

Tot i que és la primera vegada que aquests dos col·lectius es troben, molts han manifestat la intenció de continuar amb la relació. “Ja els he passat el meu telèfon per si volen parlar amb mi“, diu en Floreal Jiménez. Afegeix que els ha donat els que per a ell són uns bons consells de vida: “Han de lluitar, lluitar i, sobretot, estudiar i aprofitar totes les ajudes que tinguin”.

Han de lluitar i, sobretot, estudiar i aprofitar totes les ajudes que tinguin
Floreal Jiménez
En Floreal Jiménez assegura que tenia moltes ganes de conèixer els joves amb qui havia intercanviat correspondència

Projecte amb continuïtat

Aquesta trobada intergeneracional forma part del projecte d’intercanvi de correspondència engegat per les fundacions Comtal i Roure en col·laboració amb el Projecte d’Acompanyament i Prevenció de la Solitud dels Casals Municipals de Gent Gran Ciutat Vella. La Sabrina Witemburg, de la Fundació Roure, explica que per a la gent gran aquesta experiència és molt positiva, ja que “se senten valorats i veuen que la seva experiència de vida pot tenir valor per a una altra persona, en aquest cas, un jove”.

Veient la bona resposta de la iniciativa, la voluntat dels organitzadors és continuar amb aquest projecte, que ajuda a establir vincles intergeneracionals.

Comparteix a: