(ACN) Els vigilants dels filtres de seguretat de l’aeroport del Prat, en vaga des de dijous, han presentat aquest dimarts dues denúncies perquè consideren que se’ls estan vulnerant els drets. La primera l’han entregat a Inspecció de Treball, on han denunciat que Trablisa –l’empresa concessionària- està traslladant personal d’altres aeroports cap a Barcelona per minimitzar els efectes de la vaga. També han reclamat que la companyia els entregui informació sobre el seguiment de l’aturada, que es revisin els descansos del personal i la “pressió” que estaria exercint la Guàrdia Civil.

La representant del comitè de vaga i presidenta del comitè de centre, Genoveva Sierra, ha detallat que la denúncia presentada a Inspecció de Treball és, a efectes tècnics, una ampliació de la que ja van entregar a finals de la setmana passada davant el mateix organisme. El comitè ha criticat que ahir dilluns Inspecció no acceptés la documentació a través del servei de guàrdia i els derivés a la via ordinària, on han acudit avui. Segons Sierra, el procediment “és molt més llarg” i la majoria de casos ordinaris es resolen en un termini mínim de 10 mesos.

Treballadors d’altres aeroports

El comitè de vaga ha dit que l’empresa ha reclamat treballadors de Palma i Madrid, a qui ha ofert pagar el desplaçament, els àpats, l’estada i també un sou que suposa “el doble” que el dels treballadors del Prat. El comitè ha assegurat que té missatges on es constata aquesta informació, i ha lamentat que aquest personal forani va al Prat a treballar sota unes condicions que, precisament, són les que reclamen tenir els treballadors que estan fent vaga.

Al mateix temps, a Inspecció de Treball també han traslladat les queixes sobre l’accés a la informació dels torns dels treballadors i del seguiment de la vaga. El comitè ha denunciat que la companyia no els entrega les dades diàries sobre quins empleats treballen cada dia d’ençà que va començar l’aturada dijous. Finalment, Sierra ha destacat que la denúncia a Inspecció de Treball reclama l’actuació de l’administració en matèria de salut laboral. La representant del comitè s’ha referit, per exemple, a la supervisió dels torns de descans dels treballadors. Segons Sierra, hi ha dones que han estat soles durant cinc hores seguides en un filtre de seguretat, sense la possibilitat de descansar uns minuts. També en matèria de salut laboral, volen que s’investigui la “pressió” que estaria exercint la Guàrdia Civil per controlar la feina dels treballadors. Unes denúncies que el comitè de vaga ja va anunciar.

Accés a les imatges de videovigilància

“Tot el que denunciem són situacions que ens fan arribar els companys, bé sigui amb una trucada o amb un informe, però no és fàcil que ens ho traslladin perquè tenen por de represàlies”, ha assegurat Sierra. Per demostrar la veracitat d’aquestes situacions, el comitè ha presentat una denúncia als jutjats de Prat de Llobregat amb la qual, bàsicament, reclamen accedir a les imatges de les càmeres de videovigilància.

Els representants dels treballadors recorden que l’enregistrament d’aquestes imatges forma part d’un circuit tancat que s’autodestrueix cíclicament, i volen que el jutge ordeni conservar-les i consultar-les. D’aquesta manera, confien que “es podrà demostrar què viu la gent quan està treballant, i es veurà que ningú s’inventa res”.

En espera de l’evolució que tinguin les denúncies, Sierra ha garantit que els treballadors mantindran la vaga indefinida “fins que algú faci un moviment”, en referència a Aena, Trablisa i els responsables polítics de la Generalitat i l’estat espanyol.