L’ANC ha tornat a reclamar als partits sobiranistes que es posin d’acord i formin un govern per fer efectiva la república catalana. L’entitat ho ha fet amb una mobilització que ha reunit, al passeig de Colom, més de 45.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i en la qual s’ha homenatjat “la gent del carrer, voluntaris i treballadors que se l’han jugat per la república”. Per això, a l’escenari, han tingut un clar protagonisme defensors dels col·legis durant l’1-O, encausats judicials i altres ciutadans que han donat suport activament a les formacions polítiques. Alguns dels clams més escoltats han estat “unitat” i “el nostre president és Puigdemont”.

La mobilització de l’ANC ha comptat també amb membres de l’entitat Òmnium Cultural i cares conegudes, com l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell així com altres representants de JxC, ERC i la CUP. L’ANC ha fet un discurs molt dur contra les formacions polítiques. El secretari nacional, Jordi Pairó, s’ha dirigit als assistents amb: “Què cony està passant? Què no se’ns està dient? Per què ens vam trencar la cara l’1-O? I, sobretot, per què rebrem represàlies per al que vam defensar al carrer? Per res?”.

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha alertat que l’actual situació no pot mantenir-se i que “és imprescindible restablir la legalitat prèvia al 155 i avançar de manera decisiva cap a la república”.

“Jo me la vaig jugar. Vull que els meus representants se la juguin”

El protagonisme dalt de l’escenari, però, ha estat per a diverses persones anònimes que han defensat la independència i que ara també estan tenint conseqüències judicials. Algunes de les veus que s’han sentit són les d’una defensora d’un col·legi l’1-O, un mecànic que es va negar a arreglar un cotxe d’un agent de la Policia Nacional i ciutadans que van ser presents el 20 de setembre davant del Departament d’Economia.

Un dels discursos més aclamats ha estat el de Jordi Pesarrodona, el regidor de Sant Joan de Vilatorrada, que es va posar un nas de pallasso al costat d’un agent de la Guàrdia Civil. Pesarrodona s’ha tornat a posar el nas de pallasso aquest diumenge.

JxC, ERC i la CUP critiquen els entrebancs judicials per formar govern

El diputat de JxC Josep Costa ha reivindicat el dret dels partits sobiranistes a formar un govern “d’acord amb el resultat electoral” del 21-D. Costa ha volgut denunciar, de nou, que “el Govern espanyol està posant entrebancs i està fent actuacions judicials impròpies d’un estat de dret, d’una democràcia”. Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha assegurat que els republicans volen mantenir “el compromís de l’1-O i el 21-D” amb la ciutadania.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha tornat a reiterar que el futur govern ha d’estar compromès a “desplegar la república i un projecte polític que superi el marc autonòmic”.