En el text, les associacions puntualitzen que cap dels empresonats no ha estat imputat pels aldarulls que es van produir la tarda del 29-M. Per això, i tenint en compte que cap d’ells no té antecedents penals, consideren que la presó provisional és una mesura “desproporcionada i innecessària” en relació amb unes imputacions “que, fins i tot en cas de condemna, no comportarien l’entrada a presó dels acusats”.

Les entitats creuen que la decisió de privar de llibertat els joves no s’ha basat en allò que van fer, sinó en el que va passar a la tarda, “amb posterioritat a la detenció”. Respecte als arguments de la jutgessa -que al·lega risc de reiteració delictiva-, les entitats diuen que no “hi ha cap element de pes que aboni aquesta suposició”.

Per tot això, demanen una “decisió ajustada i proporcionada” a les circumstàncies i als fets concrets. Afirmen que una resolució judicial de privació “d’un dret tan essencial com és la llibertat no pot justificar-se en comportaments futurs que ni un magistrat ni la societat poden conèixer per endevant“. En cas contrari, les associacions creuen que seria una “criminalització preventiva de la protesta ciutadana”.

El text, el signen la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona, la Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Girona, l’Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona, la FAVB, l’Observatori dels Sistemes Penals de la Universitat de Barcelona i l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans.