Les agressions al col·lectiu LGTBI van en augment. De fet, les denúncies contra el col·lectiu han crescut un 60 % en dos anys i l’Observatori contra l’Homofòbia ha denunciat repetidament que els atacs contra les persones LGTBI s’han disparat els últims mesos. Tot i això, asseguren que només denuncien el 16 % d’agredits. A tot plegat s’hi suma un altre problema: el col·lectiu denuncia que hi ha discriminació per part dels Mossos d’Esquadra a l’hora de posar les denúncies. Per això, diverses veus demanen que es formi el cos policial per millorar l’atenció a les víctimes d’aquest tipus d’agressions.
“Ens sentim desprotegits”
L’activista Marc Florensa ha denunciat aquesta situació amb un exemple. Aquest cap de setmana ha tingut lloc una agressió homòfoba a la sortida d’una discoteca. Florensa explica que la víctima va intentar posar una denúncia a la comissaria de la plaça d’Espanya i que no va poder i afirma que és una situació recorrent: “Quan vas a denunciar reps una doble o triple discriminació. Més enllà de l’agressió física”.
Per això, insisteix que se senten desprotegits pels cossos policials i afirma: “S’ha de formar el cos de Mossos, perquè la feina que estan fent fins ara és pèssima”. Proposa que els agents rebin coneixements “de feminisme, activisme i LGTBI-fòbia perquè sàpiguen com actuar davant de la víctima que acaba de ser apallissada”.
“La feina que estan fent els Mossos d’Esquadra és pèssima”
“No et tracten amb el gènere amb el qual convius”
Aquest cap de setmana també ha tingut lloc la primera trobada d’àmbit estatal del moviment trans. Han analitzat l’augment d’agressions i Mar Cambrollé, presidenta de la Federació Plataforma Trans, també ha posat sobre la taula l’augment de l’odi contra el col·lectiu, i ha denunciat la inacció de la justícia i política espanyola.
Cambrollé s’uneix a les veus que demanen formació pels cossos policials: “No tracten, potser, la víctima amb el gènere amb el qual viu i s’extralimiten en les funcions. Han de prendre nota del que la víctima està relatant, però no fer judicis. Perquè això correspon a la justícia”.
Només denuncia el 16 % d’agredits
L’Observatori contra l’Homofòbia ja ha posat fil a l’agulla per tractar la problemàtica. Eugeni Rodríguez, president de l’entitat, reconeix que les comissaries no són “un lloc amable” pel col·lectiu i explica que estan treballant braç a braç amb la conselleria d’Interior per revertir-ho. A més, celebra que els Mossos d’Esquadra ara tinguin una unitat especialitzada en delictes d’odi. Tot i això coincideix en el fet que cal més formació: “La formació ha de ser constant perquè hi ha noves realitats que s’han de conèixer.”
“Qualsevol persona que pateixi una agressió ho ha de denunciar als Mossos i, davant d’una mala praxi, que no dubti a dir-nos-ho”
A més, Rodríguez alerta que només el 16 % d’agressions LGTBI-fòbiques es denuncien, a Catalunya i a Europa: “El pitjor que li pot passar a una persona quan va a narrar una agressió és no ser atesa, perquè llavors no ho tornarà a fer”. Tot i això, insisteix que sempre que hi hagi discriminació a les comissaries s’ha de denunciar: “Qualsevol persona que pateixi una agressió masclista o LGTBI-fòbica a Catalunya ho ha de denunciar als Mossos i, davant d’una mala praxi, que no dubti a dir-nos-ho a nosaltres, perquè això no pot passar”.