lgtbi fobia

L’Observatori contra l’Homofòbia alerta d’un augment d’incidències registrades a l’entitat des de l’atac homòfob al Somorrostro a finals del mes de maig. Des de llavors, segons el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, “s’ha registrat una incidència cada dia. “En el que va d’any, les incidències han augmentat un 46,6 % respecte al 2020.

Es disparen les incidències durant l’estiu

Al llarg dels mesos de l’any hi ha hagut un augment progressiu en el registre de les incidències. Del juliol al setembre se’n van registrar 112, més que del gener al juny, quan van ser 101. El pitjor mes de l’estiu va ser el juliol, quan es van registrar 48 atacs homòfobs, seguit del setembre amb 38. A principis del mes de setembre el col·lectiu LGTBI de Barcelona ja va denunciar una “espiral LGTBI-fòbica” a tot Espanya.

Majoritàriament, agressions contra gais

Segons ha explicat l’Observatori contra l’Homofòbia, els homes gais segueixen sent el col·lectiu amb més incidències registrades aquest 2021, amb un 58,9 %, més de la meitat de les incidències amb un total de 126 casos. Seguidament, ens trobem els casos generalistes LGTBI-fòbics, que representen el 18,2 %; els de transfòbia, un 14,5 %, i els de lesbofòbia, un 7,5 %.

Els agressors no són grups organitzats

L’Observatori ha explicat que “el patró d’agressors són grups de joves que surten de festa i quan troben algú diferent, l’ataquen”. Tot i que l’entitat nega que els agressors siguin grups organitzats, afirma que el missatge de l’extrema dreta ha calat als carrers de Barcelona.

Agressions a la via pública

Pel que fa als espais on es produeixen els atacs o discriminacions, l’Observatori contra l’Homofòbia explica que la via pública segueix sent el lloc on se’n produeixen més, amb un total de 83 casos, que representen el 39 %. A continuació, l’àmbit de l’habitatge, amb 31 casos, i la internet i les xarxes socials, amb 24 casos.

L’agressió verbal, la més registrada

El tipus d’agressió més registrada és l’agressió verbal, que representa un 31,3 %, seguida de l’odi i l’exaltació. El tercer tipus de discriminació és l’agressió física, seguida de l’assetjament, el tracte inadequat i les amenaces també acompanyades d’agressions verbals.