Des que es va decretar l’estat d’alarma, l’aplicació Nannyfy, que connecta famílies amb cangurs, ha vist multiplicar per més de 10 les peticions de serveis. Durant les setmanes de confinament total, l’app es va reinventar per oferir un servei telemàtic de cangur, amb activitats a distància. Però des que ha començat la desescalada, la demanda ha virat cap a cangurs presencials.
Claudia de la Riva, fundadora de Nannyfy, explica que les famílies “tenen un problema brutal, sense escoles ni casals d’estiu o colònies” i han detectat un pic de peticions. Fins ara, la mitjana mensual de consultes que rebien rondava les 80 i en menys d’un mes se’ls ha disparat a més de 400.
Creix la demanda, però també l’oferta
L’augment de la demanda de cangurs ha vingut acompanyat, també, d’un augment de l’oferta. Al portal Milanuncios.com la cerca “cangurs a Barcelona” dona més de 4.000 resultats, la majoria persones que s’ofereixen per cuidar criatures i gent gran i també per fer feines a casa.
Alguns professionals del sector del lleure s’han quedat sense feina, arran del tancament de les escoles, i fer de cangur s’ha convertit en una sortida provisional. Roser Corominas, monitora des de fa anys, explica que està en un ERTO: “De la nit al dia em vaig veure sense ocupació. I va coincidir que una família de l’escola, que conec bé, necessitava algú. Així que jo he tornat a fer de cangur, fins que pugui recuperar la feina.”
La Fundació Bofill alerta que s’agreuja la bretxa entre famílies
A Catalunya hi ha més d’un milió d’infants que ja fa nou setmanes que estan a casa. Des de la Fundació Bofill alerten que el tancament de les escoles ha agreujat la bretxa entre famílies i creuen que és l’Administració qui hi ha de posar remei. “És un problema col·lectiu, però que, en canvi, s’ha viscut privadament. S’han ultraprivatitzat tant els costos econòmics com els costos emocionals que té el fet de no poder atendre els teus fills perquè has de treballar”, denuncia Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill.
A banda de millorar les polítiques de conciliació o d’atorgar permisos retribuïts, la Fundació Bofill planteja que s’aprofitin els equipaments públics, com els centres cívics o els casals de barri, per oferir activitats als infants en grups reduïts.