És segurament l'únic anunci de la Generalitat que les entitats socials han entomat de bon grat. Les al·legacions que va presentar Gas Natural en el cas de la dona morta a Reus no han convençut el govern català, que ha decidit imposar a la companyia una multa d'import encara no definit, que les entitats reclamen que arribi al màxim previst per la llei: 1 milió d'euros. Una sanció que, segons les plataformes, no amaga la inacció del govern. MARIA CAMPUZANO, portaveu de l'Alilança contra la Pobresa Energètica "És lamentable que la Generalitat actuï quan ja hem de lamentar la mort d'una persona perquè les demandes que hem inclòs al comunicat des de fa 16 mesos. També ha estat lamentable la no-participació de les companyies subministradores." Les entitats han presentat a la reunió un document d'exigències en matèria de pobresa energètica i habitatge. Entre altres mesures, demanen al govern que inspeccioni les companyies subministradores per comprovar si compleixen la llei 24/2015 de lluita contra la pobresa energètica. També consideren necessari que es condoni el deute que acumulen les famílies que no poden pagar la llum o el gas, i demanen que s'augmenti el parc d'habitatges públics. La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha volgut posar èmfasi en els avenços de la Generalitat en política de lloguer social, però no ha convençut les entitats. MERITXELL BORRÀS, consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge "Mentre hi hagi necessitat sempre pot semblar que els pressupostos queden curts. Però cal posar en valor el que tenim, una xifra més alta que mai. Increment de 30 milions d'euros i hem doblat el que fèiem fa cinc anys." CARLOS MACÍAS, portaveu de la PAH "Sortim igual del que hem vingut o pitjor, no hi ha cap tipus de compromís polític. En matèria d'habitatge, el que estem demanant ni ho hauríem de fer, estem demanant que s'apliquin les lleis vigents." Fins ara la Generalitat ha obert 115 expedients sancionadors a les companyies subministradores i ha interposat 25 sancions. Per la seva banda, ahir l'Ajuntament va anunciar que té 32 expedients en tràmit per incomplir el protocol municipal de pobresa energètica i ja ha interposat una multa de 7.000 euros a Endesa.

Poca sintonia entre el govern de la Generalitat i les entitats socials, que aquest dimecres han celebrat la segona Taula d’Emergència en l’Àmbit de l’Habitatge i la Pobresa Energètica a Catalunya. El govern de la Generalitat ha recordat que començarà a fer inspeccions d’ofici a les empreses subministradores que incompleixin la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica i ha anunciat que obrirà un expedient sancionador a Gas Natural pel cas de la dona morta a Reus. El secretari d’Empresa i Competitivtat, Joan Aregio, ha exposat que hi ha 115 expedients oberts a les operadores i que ha interposat 25 sancions.

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, però, ha retret a la Generalitat que no sigui més contundent amb les empreses subministradores perquè compleixin l’article 6 de la llei. Ho ha fet en una compareixença després de la reunió, a la qual també han assistit les administracions locals -Laia Ortiz en el cas del de Barcelona- i representants d’algunes operadores, com Gas Natural i Endesa. “No han obert la boca tot i que han estat interpel·lades en diverses ocasions”, ha assenyalat Campuzano en referència a l’actuació de les empreses durant la trobada. En total, han pres part d’aquesta segona taula celebrada a l’Hospitalet una cinquantena de persones. La primera sessió es va fer al juny.

Tot i l’anunci del govern, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha lamentat l’absència de “compromís polític” per fer front a l’emergència d’habitatge i la pobresa energètica. “Sortim igual o pitjor de com hem entrat”, ha manifestat. Sobre la mort d’una dona de 81 anys a Reus, Aregio ha qualificat els fets de molt greus “però no en llenguatge procedimental”.  Aregio sí que ha confirmat que s’ha obert un expedient sancionador a Gas Natural i que espera que es pugui resoldre “al més aviat possible”. De moment no ha precisat quina sanció se li imposarà. La multa, segons el que estipula la llei, pot anar dels 10.000 al milió d’euros.

La companyia va fer arribar aquest dimarts les al·legacions però les explicacions no han convençut la Generalitat: “La llei és molt clara i no es pot tallar el servei sense haver informat els serveis socials. I si no s’obté resposta, no es pot tallar el servei”, ha dit amb contundència. I és que Gas Natural addueix que els protocols d’actuació per aplicar la llei de pobresa energètica fa mesos que estan encallats. La Generalitat li respon que la llei és prou clara i que s’ha de complir. Tot i això, les entitats creuen que s’ha arribat tard i que “sempre ha de passar una desgràcia” per activar mesures més concretes.

Al seu torn, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha admès que “quan hi ha necessitats, sempre pot semblar que els pressupostos queden curts”, però ha presumit de l’increment de 30 milions que, ha assegurat, s’inclouran en els comptes a favor de polítiques de lloguer social.

Els compromisos de la titular d’Habitatge, però, per a les entitats, són insuficients. Es presentaven a la trobada amb un reguitzell de mesures com l’aplicació immediata del principi de solidaritat urbana, que anés acompanyada d’una partida pressupostària que permetés arribar al 7 % d’habitatges destinats a polítiques socials el 2021 i el 15 % el 2027. També que els pressupostos dediquin una partida a augmentar la xarxa d’habitatges d’inclusió i que permeti obrir una convocatòria per a ajuts al pagament del lloguer.