L’Ajuntament de Barcelona engega un procés participatiu amb el veïnat del Poble-sec per debatre els possibles usos dels edificis annexos als Jardins de les Tres Xemeneies. L’objectiu és donar vida a l’espai i revertir la situació de degradació que hi ha en aquesta zona del barri, causada, en part, per la manca d’activitat en els edificis que va construir Fecsa i que estan buits des del 2012.

Els procés de debat amb els veïns tindrà dues fases. La primera constarà de dues sessions presencials a l’Institut Consell de Cent i al Centre Cultural Albareda i servirà per explicar els veïns com són els edificis, en quina situació urbanística estan, i les opcions i condicions per a un possible canvi d’usos. En la primera trobada amb els veïns hi participaran la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz; el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, i la gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Grau.

La segona fase es durà a terme més endavant i s’emmarcarà en el Pla de barris del Poble-sec.

Uns edificis buits i en desús des de fa gairebé 10 anys

Els edificis buits situats al costat de les Tres Xemeneies van ser construïts per Fecsa en un sòl qualificat com a serveis tècnics, però la companyia els va vendre a la societat calalanoalemanya Conren Tramway el 2017 per 20 milions d’euros. L’objectiu de la gestora immobiliària era fer-hi oficines, però per això el sòl s’hauria de requalificar perquè amb la qualificació actual només es pot destinar a subministraments de gas, electricitat, telefonia o aigua.

De fet, fa quatre anys que l’Ajuntament està negociant amb el privat les condicions de la requalificació perquè la idea del consistori és convertir una part dels gairebé 34.000 metres quadrats en equipaments públics, després de tantejar la compra dels edificis, fa dos anys. De fet, segons ha explicat el consistori als veïns “La idea és modificar la requalificació del sòl a canvi que la propietat accepti destinar dues plantes per encabir-hi equipaments públics.” L’ajuntament espera iniciar els tràmits administratius aviat perquè les actuacions puguin començar a fer-se, a finals del 2023.

Els veïns reclamen equipaments per al barri i no oficines

Fa temps que el veïnat del districte de Sants-Montjuïc està preocupat perquè els dos edificis no han tingut activitat al llarg de gairebé 10 anys. El 2019 els veïns del Poble-sec van engegar la campanya “Recuperem les Tres Xemeneies per als barris”, una iniciativa que pretenia convertir l’antiga seu de Fecsa en habitatge social i equipaments per als veïns i impedir que s’hi construïssin oficines.

Des de l’Associació de veïns del Poble-sec també s’ha proposat que en els immobles es pugui encabir, per exemple, una comissaria de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra, fet que donaria una sensació de major seguretat en l’entorn.