Custodia Moreno serà la pregonera de la Mercè 2021. L’activista veïnal té l’encàrrec de llegir el pregó d’enguany, el 23 de setembre, a l’Ajuntament de Barcelona. És tot un reconeixement per a una de les líders veïnals que van encapçalar la lluita dels barraquistes del Carmel per un habitatge digne. El nom de la pregonera s’ha conegut durant la presentació dels detalls de les Festes de la Mercè d’enguany.
“Mai no m’havia passat pel cap que pogués ser la pregonera d’aquesta ciutat“, ha assegurat Moreno durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació. L’activista ha mostrat el seu “agraïment” i la seva “il·lusió” per poder fer realitat aquest repte, tot i que ha reconegut que també suposa una gran “responsabilitat”.
De les barraques del Carmel, al Saló de Cent
Moreno va arribar a Barcelona l’any 1947 amb els seus pares i germans. Havien d’anar a viure a Gràcia, però van acabar vivint durant 25 anys en una barraca del Carmel. Van ser uns anys durs dels quals recorda les nits de pluja amb paraigües oberts o la manca d’electricitat fins a l’any 1974. També té en la seva ment, però, la solidaritat entre els barraquistes de la zona.
Les penes no es recorden tant. En canvi, sí que tothom recorda com n’érem, de feliços, per aquell sentit de solidaritat i ajuda mútua”
Va ser guardonada amb la Medalla d’Honor
Ella va ser una de les dones que es va implicar per erradicar aquelles pèssimes condicions de vida. Ja l’any 1968, va entrar a formar part de l’AV Carmel i la seva vocalia de barraques. Es va posar al capdavant de campanyes per aconseguir coses tan bàsiques com la llum, el clavegueram o l’aigua corrent, però també uns habitatges dignes per als barraquistes.
Lluita a lluita, victòria a victòria, ha anat afegint noves fites i serveis per al barri, com transport públic, escoles o el CAP. S’ha distingit també com una activista pels drets de les dones. A més, durant cinc anys, entre el 1990 i el 1995, Moreno va fer el pas i va entrar en política. Va ser consellera independent del districte d’Horta-Guinardó, en temps de Pasqual Maragall.
Amb tota aquesta trajectòria al darrere, l’any 2009 l’Ajuntament li va concedir la Medalla d’Honor de Barcelona.