L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha mogut fitxa per mirar de clausurar preventivament l’espectacle ‘Natura encesa’, que s’ha de celebrar a partir d’aquest dilluns, 20 de novembre. L’Associació de Veïns de la Zona Universitària ja va denunciar l’impacte negatiu que aquest festival nadalenc provoca en la fauna i la flora dels Jardins de Torre Girona, a banda de la contaminació lumínica i acústica, que també afecta els animals de la zona.

Cuevillas ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia perquè adopti mesures cautelars i s’aturi la celebració de l’espectacle lumínic. L’advocat també demanarà possibles responsabilitats penals. “Creiem que es poden haver produït, presumptament, diversos delictes contra la fauna i la flora i contra el medi ambient“, tant a l’empresa que organitza el ‘Natura encesa’ com els responsables de Parcs i Jardins.

Les infraccions recollides pels veïns

En l’informe que l’advocat ha presentat es recullen materials que evidencien l’impacte que el muntatge provoca en l’ecosistema de la Torre Girona, on conviuen fins a 58 espècies diferents. En aquest sentit es denuncia que un dels ànecs de l’estany va ser atropellat per un camió de l’empresa responsable del muntatge de l’esdeveniment. També es posa en evidència que un dels llocs de descans dels ocells ha estat destruït.

L’ànec atropellat durant el muntatge del ‘Natura encesa’ segons l’AV Zona Universitària
La caseta niu d’ocells destrossada

Una altra de les preocupacions ha estat la tala d’alguns arbres que els veïns creuen que es trobaven en perfecte estat de salut, encara que se’ls va informar que es van talar perquè estaven morts.

La tala d’arbres injustificada segons els veïns

Un altre dels punts que preocupen als veïns és la instal·lació dels punts lumínics del ‘Natura encesa’. En l’informe s’especifica que “el desenvolupament de l’espectacle és incompatible amb la vida normal i el descans nocturn de la fauna resident i hibernant del parc”. En l’informe es recullen fotografies en què es pot veure com els focus de llum estan enfocats al lloc de descans dels animals.

Per acabar, l’AV Zona Universitària denuncia que la previsió d’una forta presència de públic durant la durada del ‘Natura encesa’, prevista fins a l’1 de gener del 2024, pot tenir repercussions rellevants sobre la fauna. Els preocupa que les espècies depredadores, com els tres mussols detectats a la zona, acabin foragitats o que la presència de més deixalles orgàniques per l’activitat de restauració derivada del festival pugui fer que la presència de la rata negra, existent al parc, guanyi pes. Tot plegat provocaria, segons l’informe, un desequilibri en el fràgil ecosistema de la Torre Girona.

Concentració al carrer de Joan Girona

Dilluns, 20 de novembre, els veïns han convocat una concentració de protesta al carrer de Joan Girona, 31 i sota el lema “Natura encesa, natura morta, salvem els Jardins de Torre Girona’. També han obert una petició a Change.org.