ampliacio macba placa angels

La Xarxa Veïnal del Raval torna a la càrrega contra l’ampliació del MACBA i la reforma de la plaça dels Àngels. Si l’endemà de la presentació del projecte ja van fer un comunicat en què ja van anunciar mobilitzacions en contra, ara han presentat un document amb 10 raons per oposar-s’hi. Entre aquestes, hi ha la manca de transparència en el finançament del projecte. També hi al·leguen la pèrdua d’espai públic i el fet que no és la proposta de remodelació que van presentar els veïns als pressupostos participatius.

Des de la Xarxa Veïnal del Raval, que engloba una vintena d’entitats, assenyalen que hi ha “manca de claredat” en relació amb la inversió anunciada. “Ningú no clarifica quants milions ha d’aportar cada administració ni de quins pressupostos sortiran”, diuen al text.

Els veïns temen que aquests fons “es restin” d’altres necessitats de la ciutat i, per tant, que es doni prioritat a altres equipaments locals per al barri dels quals acusen una manca.

Rebuig a la pèrdua de 1.000 m² d’espai públic

La plataforma rebutja la pèrdua de 1.000 m² d’espai públic “a costa de l’ampliació del museu” i neguen que la reforma de la plaça dels Àngels suposi una ampliació.

També hi veuen contradiccions urbanístiques. De fet, consideren que la plaça guanyada pel barri amb polítiques d’esponjament es vol utilitzar ara per a noves construccions.

Per una banda el redueix per permetre una nova construcció i, per l’altra, tot i oferir a la ciutadania l’ús de 350 m² del terrat d’aquesta nova construcció, aquest espai quedarà sotmès a un horari i un accés
controlat”
Xarxa Veïnal del Raval

Alhora parlen de “xantatge institucional” perquè el MACBA va posar com a condició per retornar la capella de la Misericòrdia —on es construirà el CAP Raval Nord— a l’Ajuntament de Barcelona que se li concedís la possibilitat d’una ampliació a la plaça.

Procés obert als tribunals

El veïnat expressa dubtes sobre la viabilitat de les obres després del recurs contenciós administratiu que van presentar l’entitat, perquè la justícia s’haurà de pronunciar sobre aquest projecte. També consideren poc realista l’anunci de l’inici dels treballs, al novembre del 2024, perquè encara no s’ha completat la modificació del planejament.

Alhora, són molt crítics amb “l’oblit” de la proposta veïnal per a la remodelació de la plaça dels Àngels, que recorden apostava per incorporar àrees de joc infantils i espai verd per diversificar els usos.