L’edifici del Nou Hospital Evangèlic del 22@ ja està enllestitdesprés de dos anys i mig d’obres— i entrarà en funcionament a l’abril. És quan està previst que es faci el trasllat dels pacients des de la seu actual de l’hospital, a Gràcia. L’edifici té sis plantes i combina el disseny innovador amb la façana principal protegida de les antigues cotxeres de TMB al Poblenou.

L’hospital canvia el districte de Gràcia pel de Sant Martí, per tal de pal·liar el dèficit de places d’hospital sociosanitari que hi ha en aquest districte. Amb el nou emplaçament, serà més fàcil fer les derivacions de pacients des de l’Hospital del Mar, que dona assistència als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella.

Els pacients, persones grans i amb problemes crònics

Aquest centre sanitari és un hospital intermedi, és a dir, un centre que tracta pacients que tenen una o més malalties cròniques i tenen un problema de salut que requereix hospitalització. Segons explica Reyes Gualda, directora general del centre assistencial evangèlic, després de passar per un hospital d’aguts, aquests malalts, “principalment persones grans, necessiten un espai on se’ls pugui fer un tractament de manera holística tenint en compte tota la seva situació, que és de fragilitat“.

L’habitació empàtica

Jesús Alburquerque, director d’Hospital Evangèlic, explica que en ser un centre on les hospitalitzacions són per períodes més llargs que en els hospitals d’aguts, s’ha apostat pels espais comuns i la comoditat de les habitacions que defineixen com a “empàtiques”. Les han dissenyades amb els llits enfrontats per afavorir la interacció entre pacients i en què ambdues persones ingressades tenen accés a la llum natural.

Amb la nova seu, l’hospital guanya capacitat, amb fins a 200 llits, enfront dels 120 que tenia a Gràcia, i disposa d’un espai de rehabilitació per planta. L’hospital té 10.348 metres quadrats i pot arribar a atendre fins a 2.700 persones anualment.

El Nou Hospital Evangèlic és un hospital concertat. Al darrere hi ha una fundació privada, però tots els pacients que hi ingressen venen derivats de la sanitat pública. El cost total de l’hospital ha estat de 18 milions euros i s’ha aixecat en solar municipal cedit a la fundació per 50 anys.