Més de 28.000 persones s’han presentat aquest dissabte als exàmens de Formació Sanitària Especialitzada (FSE), entre els quals hi ha el de Metge Intern Resident (MIR). Els contactes estrets no vacunats o els positius de covid-19 que han de fer quarantena no han pogut presentar-se a la prova i han d’esperar a la convocatòria de l’any vinent. Aquesta decisió del Ministeri de Sanitat ha generat molta polèmica i des del Col·legi de Metges de Barcelona lamenten que no s’hagin buscat alternatives.

La vicepresidenta del Col·legi de Metges, Elvira Bisbe, considera que l’opció més correcta era posposar la data de l’examen com es va fer l’any passat. “La situació és que estem amb un índex d’infecció 10 vegades superior al de l’any passat i en aquell moment es va ajornar”, diu Bisbe. En concret, assegura que “tal com està circulant el virus ara, això pot afectar entre 800 i 1.000 de les persones convocades”.

Habilitar una aula covid

Una altra de les mesures que proposa Bisbe és la d’habilitar un espai per a aquests casos: “De fet, ho hem demanat, però no hi ha hagut resposta“, diu. “No han estat gens sensibles amb la situació”. Els estudiants també han estat molt crítics i coincideixen amb l’opció d’un espai covid: “Crec que és una falta de previsió, tenint en compte que l’any passat ja era així. Tenien un any per preparar una aula covid”, diu la Neus Company.

Alguns estudiants posen d’exemple les eleccions del 14-F a Catalunya, quan es va habilitar una hora covid perquè acudissin als col·legis electorals les persones positives, els contactes estrets i els que tinguessin símptomes compatibles amb la covid-19. “No entenc per què ara no es poden habilitar espais específics perquè la gent vagi amb els EPI i pugui fer l’examen”, comenta un altre dels aspirants.

S’examinen 3.000 estudiants catalans

En total, a Catalunya es preveu que més de 3.000 estudiants s’hagin examinat per aconseguir una plaça al sector sanitari. Hi ha 1.827 aspirants a medicina, 549 a psicologia i 423 a infermeria. La resta fan farmàcia, biologia, física o química. Aquests estudiants s’han repartit en 58 meses a Barcelona i nou a Girona.