malbaratament aliments

(ACN) Salut ha incorporat 30 nutricionistes als centres d’atenció primària (CAP) i preveu arribar a 150 a finals d’any. El conseller, Josep Maria Argimon, assenyala que aquests nutricionistes treballaran en l’àmbit comunitari, com a les escoles o residències, per promoure la salut i prevenir malalties més que oferir una assistència directa: “No es tracta que tinguin consulta de nutrició, sinó que facin treball a la comunitat, un àmbit en què tenim moltes experiències i que volem potenciar”. A partir del segon semestre, Salut preveu integrar uns 50 fisioterapeutes, també amb l’objectiu d'”enfortir l’atenció comunitària”, recalca. Pel que fa als referents de benestar emocional, se n’han incorporat 160 dels 380 previstos.

Argimon explica que els 30 nutricionistes que s’han contractat donen servei a uns 50 CAP i que la idea és arribar a finals d’any a 150 professionals, que donaran cobertura a tota l’atenció primària. Els nutricionistes faran intervencions en l’àmbit comunitari, per exemple a les escoles o dirigides a la gent gran, per promoure la salut i la prevenció de malalties, com l’obesitat.

De fisioterapeutes, el conseller preveu incorporar-ne una cinquantena en el segon semestre de l’any, també amb aquesta visió comunitària de prevenció i promoció de la salut. “Un exemple clàssic és el dolor d’esquena. Aquí pots fer-hi molta prevenció”, destaca. “Hem expressat en diverses ocasions la necessitat de canviar el concepte de salut, que va molt més enllà de l’absència de malaltia. Sempre ho fem retòricament, però ho hem d’intentar més proactivament”, reconeix el conseller.

Els CAP ja tenen aquesta visió comunitària, una tasca que pivota en les infermeres. “L’atenció primària ja hi treballa, però amb les dificultats que hi ha de professionals, s’ha de reforçar. En plans anteriors de l’atenció primària, ja es parlava de la necessitat d’incorporar diferents perfils, nutricionistes, psicòlegs o fisioterapeutes“, exposa el titular de Salut.