Una vintena de persones han participat de la primera assemblea d’inquilins afectats pel grup inversor Blackstone. El Sindicat de Llogateres ha convocat els afectats, els quals ha trobat anant-hi porta a porta, per iniciar una negociació col·lectiva. Segons el gegant inversor, no podran renovar els contractes encara que paguin el lloguer puntualment.

El Sindicat ha alertat del perill de desnonaments en massa si la llei no atura aquesta possibilitat de no renovar contractes. El marc legal, però, permet als arrendadors expulsar-los de l’immoble un cop ha finalitzat el contracte. Totes aquestes qüestions les han abordat en la reunió a l’Espai Jove La Fontana, on han explicat alguns casos i han encetat el camí a seguir per iniciar les negociacions de manera col·lectiva.

“Blackstone ja no vol renovar els contractes de lloguer”, lamenta Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres. “Això que està passant seria il·legal en qualsevol altre país europeu. Famílies que sempre han pagat, han complert el contracte i ho han fet tot bé, se les està expulsant de casa de manera arbitrària.”

2.300 habitatges en lloguer a Catalunya

Segons el Sindicat, Blackstone té almenys 2.300 habitatges en lloguer a Catalunya. És el cas d’Anaïs Picó, que viu amb les seves dues filles de dos i 12 anys i no volen renovar-li el contracte. A més, li va caure el sostre del pis, obligant-la a sortir-ne a correcuita. Assegura que “van venir a arreglar el sostre, però no es volen fer càrrec dels danys materials”.

Per la seva banda, Miguel Blas va començar a pagar, el 2005, una hipoteca per comprar un pis propietat de Blackstone. El 2014 va haver de renunciar-hi perquè no la podia seguir pagant i actualment viu en un pis de lloguer social: “Insisteixen que deixi el pis. Em diuen que el compri per 180.000 euros, però és impossible.” Per això, espera seguir “pressionant i cercar una negociació a través del sindicat” i pel seu compte.