L’impacte de la pandèmia del coronavirus ha fet estralls en la població, i no només en els col·lectius que fins ara eren més vulnerables. Des de l’inici de la crisi sanitària, el pla Creu Roja Respon ha atès 485.863 persones a tot Catalunya, i d’aquestes 35.857 ha sol·licitat ajuda per primer cop entre març i agost. De fet, les noves altes han crescut un 143 % més que el mateix període de 2019, un “augment molt gran en pocs mesos”.

Davallada d’ingressos a les llars

Segons el nou informe de Creu Roja, L’impacte de la covid-19 en els col·lectius vulnerables, ─elaborat a partir d’enquestes a 1.314 persones ateses d’entre 18 i 65 anys─ dels atesos que no tenen feina, un 39 % l’ha perdut per culpa de la pandèmia i el 54,3 % de les llars han reduït els ingressos. A més, el 15 % dels assalariats s’han convertit en ERTO. A la pràctica, doncs, això s’ha traduït en una caiguda dràstica dels ingressos de moltes famílies.

Balanç Creu Roja coronavirus
Un home rep atenció per part d’un equip de la Creu Roja

Del total de persones que han participat en l’enquesta, el 22 % no té cap ingrés fix i el 13 % depèn exclusivament de l’ajuda humanitària per tirar endavant. En resposta a aquesta emergència, des del maig i fins al setembre la Creu Roja ha distribuït prop de dos milions i mig de quilos de menjar i més de 61.000 lots d’higiene i aliments per cobrir necessitats bàsiques, entre altres ajudes.

Els més damnificats, infants i joves

D’altra banda, l’estudi apunta que els nens i joves han patit especialment les conseqüències del confinament. Més del 58 % de les famílies en situació de vulnerabilitat que ha atès la Creu Roja tenen fills menors a càrrec, i d’aquestes el 19 % són monoparentals. L’informe també recalca que molts infants han tingut dificultats per seguir el curs escolar durant l’estat d’alarma per manca de recursos.

“Hem d’estar preparats pel pitjor”

El coordinador de Creu Roja de Catalunya, Enric Morist, avisa que la societat encara ha “d’estar preparada pel pitjor”. “L’emergència està perdurant moltíssim i no tenim precedents per planificar. No sabem què passarà la setmana vinent perquè la pandèmia continua”, alerta Morist. Amb tot, l’entitat reclama que s’acompanyi més a la ciutadania a l’hora de tramitar l’ingrés mínim vital (IMV). L’informe revela que més del 44 % dels enquestats no coneix la prestació.