Falten 15 dies perquè s’acabin les classes i augmenten les incerteses sobre com arrencarà el curs 2022-23. Les escoles i entitats del lleure tenen molts dubtes sobre com seran les tardes de lleure no lectiu. El principal, si hi haurà prou monitors per a tots els centres i si tindran els recursos necessaris per fer-hi les activitats. Amb l’anunci de l’avançament del curs al 5 de setembre, el Departament d’Educació va decidir que al setembre la jornada seria intensiva i que finançaria una hora de lleure a les tardes perquè els infants sortissin d’escola a l’hora habitual.

Hi haurà prou monitors per a les tardes de setembre ?

Quan es va fer l’anunci de l’avançament del curs escolar, Educació es va comprometre a finançar un monitor per cada 16 alumnes. Segons CCOO, això implica que a tot Catalunya podria ser necessari contractar unes 30.000 persones. Com ha explicat a l’informatiu ‘Notícies en xarxa’ la portaveu del sindicat del lleure CCOO, Cristina Broto, “avui dia no sabem si n’hi haurà prou”. Des de la Fundació Pere Tarrés, la directora de Programes Educatius i Socials, Sònia Recasens, confia en “les borses de monitoratge i el planter propi” de treballadors de l’entitat, però també demana detallar la iniciativa per poder prestar “un servei de lleure de qualitat“.

Per part de Fundesplai, el director operatiu, Froilán Salgado, relata que “ara mateix s’està en fase de consulta” als centres i al personal del lleure per conèixer-ne la disponibilitat. Explica que s’està treballant per garantir la cobertura a les escoles de Barcelona, però admeten dificultats puntuals en la contractació. “Ens estem trobant alguns casos de monitors que no podran prestar el servei per qüestions de vida laboral o estudis”.

Educació manté la proposta al setembre

Malgrat aquestes dificultats, fonts del Departament d’Educació han explicat a betevé que la proposta de les tardes de lleure es manté perquè és la que té més consens dins el sector. Des de la conselleria apunten que s’està parlant amb les empreses del lleure per trobar tots les monitors necessaris al territori.

Des del Consorci d’Educació de Barcelona també relaten que es donarà suport directe a les escoles de la ciutat per fer els tràmits de la contractació del personal.

Crítiques per la “falta de previsió i organització”

La responsable de la Fundació Pere Tarrés retreu a la conselleria que “no s’ha parlat amb les empreses del lleure per veure com es concreten les activitats que s’han de fer o quins espais de l’escola podran fer servir“. En concret, apunta que caldrà preveure fer servir espais interiors com les aules, perquè al migdia farà calor. “Necessitarem classes i material, tot això hauria d’estar parlat i no ho està”. Amb el calendari en marxa, destaca que la mesura s’ha impulsat “sense consens ni interlocució”.

Aquestes mateixes crítiques les fa també CCOO, que acusa la conselleria d’haver actuat “sense previsió ni organització”.

Comparteix a: