vacuna verola del mico
Foto: Diana Polekhina

La Comissió de Salut Pública debat aquests dies quina ha de ser l’estratègia de vacunació del virus de la verola del mico. El punt estava en l’ordre del dia de la Comissió d’aquest dimarts, en que ja es va fer arribar la proposta de la Ponència de Vacunació que ara s’ha de valorar.

En aquesta trobada amb les comunitats autònomes també estava previst analitzar quin és el millor moment per administrar la quarta dosi de la vacuna de la covid als majors de 80 anys i als usuaris de les residències. D’això, però, no en va transcendir que s’arribés a cap acord.

La quarta dosi, adaptada a les noves variants

Pel que fa a la quarta dosi de la vacuna de la covid, es tracta d’establir quin és el millor moment per administrar-la. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar la setmana passada al Congrés que era “altament probable” que sigui “més endavant” amb l’arribada de vacunes que ja estiguin adaptades a les variants noves.

Fa uns dies el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va pronosticar que la quarta dosi es començarà a administrar a la tardor. El Govern espanyol va aprovar-ne l’administració el mes de gener passat, però només per a les persones més vulnerables.

Qui rebrà la vacuna de la verola del mico?

L’altre tema que ha de debatre la Comissió de Salut Pública és quina ha de ser l’estratègia de vacunació del virus de la verola del mico. Cal decidir a qui es vacunarà, tot i que s’apunta als contactes estrets i també a la possibilitat d’immunitzar el personal sanitari exposat. De moment, el que sí que ha quedat descartat és vacunar tota la població major de 40 anys que no està vacunada de la verola tradicional.

Fins ara, la recomanació del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties és, si hi ha vacunes disponibles, que “la vacunació de contactes estrets d’alt risc hauria de ser considerada després de fer un estudi de benefici de riscos”. El Govern ja ha rebut les primeres 200 unitats de vacunes Imvanex, que s’han adquirit per tractar de controlar el brot existent a l’estat. Un lot que va al marge de la compra centralitzada que farà la Unió Europea.