La Rosa va cada dia a dinar al Casal de Gent Gran de la Sagrada Família on es reuneix amb les seves amigues per xerrar i compartir una estona amb companyia. ROSA RIPOLL "Estic contenta de poder venir aquí, em serveix per arreglar-me una mica i per relacionar-me amb altres persones perquè sinó el marit a la residència i jo a casa sola vulguis o no vas perden l'expressió de poder parlar." La Rosa és una usuaria més d'Àpats en Companyia, un servei diürn que ofereix l'Ajuntament a totes les persones grans que viuen soles o que estan en situació de vulnerabilitat. Actualment, tots els districtes de Barcelona ja disposen de com a mínim un menjador que ofereix aquest servei. Amb tot, el que es pretén és facilitar a la gent gran una alimentació adequada a partir de menús controlats com també facilita-los un espai on poder establir vincles d'amistat. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports "El punt important és que la persona surti de casa i que cada dia tingui un lloc on anar per relacionar-se amb persones. Nosaltres estem parlant de persones grans que potser sí que es poden veure amb la família els caps de setmana però que a vegades entre setmana no tenen cap tipus de relació i per tant el fet de sortir i d'anar als àpats en companyia creiem que tot això és molt important." En els últims tres anys, l'Ajuntament de Barcelona ha invertit més en aquest servei. Les places d'Àpats en Companyia han incrementat en un 50% i la xifra de persones ateses també ha augmentat. El 2014 es van servir més de 200.000 àpats. MONTSERRAT CLARAMUNT, supervisora d'Àpats en Companyia "Hem trobat un augment d'usuaris inclòs també hem obert casals als cap de setmana vam començar amb quatre casals a Ciutat Vella i ara ja en tenim varius més." Aquest servei treballa paral·lelament amb els àpats a domicili. Una prestació destinada a la gent gran que no disposa de possibilitats de sortir de casa.

Actualment tots els districtes disposen, com a mínim, d’un menjador social que ofereix aquest servei diürn destinat a les persones grans que viuen soles o es troben en una situació de vulnerabilitat. Des que es van posar en marxa els Àpats en Família els usuaris han passat de 743 a 1.113, s’hi han sumat vuit menjadors nous i el pressupost ha pujat un 40%. Els usuaris valoren el servei perquè els ofereix la possibilitat de relacionar-se amb altres persones i establir vincles d’amistat, a més de menjar de forma equilibrada.

Durant els caps de setmana, els usuaris poden assistir a 11 menjadors que obren els dissabtes i diumenges. A partir de l’estiu de 2014, el servei també s’ofereix en època de vacances.

Aquest servei treballa paral·lelament amb els Àpats a Domicili, una prestació destinada a la gent gran que no disposa de possibilitats de sortir de casa. El servei ha anat creixent tant en nombre de persones ateses com en nombre d’àpats servits. Així, el 2014 s’han servit 1.423 persones i s’ha incrementat en un 54% el nombre d’àpats.