covid persistent
covid persistent

A Catalunya hi ha un 10 % de les persones que han passat la covid, fins i tot amb simptomatologia lleu o moderada, i experimenten covid persistent o perllongat setmanes després de la malaltia. Afecta sobretot dones majors de 40 anys, tot i que també hi ha casos en nens i homes.

A continuació et detallem què és la covid persistent, quins són els seus símptomes, com es detecta i quins tractaments hi ha disponibles.

Què és la covid persistent?

L’Organització Mundial de la Salut defineix la covid persistent com el “conjunt de símptomes perllongats que algunes persones presenten després d’haver patit la covid”. Pot manifestar-se en forma de moltes maneres i el Departament de Salut explica que aquest malestar pot ser fluctuant i pot arribar a afectar el dia a dia del pacient.

Segons els experts, les molèsties que provoca la covid persistent en diferents parts del cos estan justificades per l’afectació de la malaltia a diferents òrgans.

Quins símptomes provoca la covid perllongada?

Els símptomes de la covid persistent poden ser molt diversos i varien d’una persona a una altra. Segons la Unitat de Covid Persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol, el més freqüent és la fatiga, però els afectats també poden experimentar dificultat per dormir, tos persistent, problemes respiratoris, dolor al pit, mal de cap, dolor muscular i articular i pèrdua del gust o l’olfacte. A més, els pacients poden patir erupcions a la pell, formigueig a mans i peus, problemes de memòria, pèrdua de cabell, taquicàrdies, suors, alteracions en la temperatura corporal, restrenyiment o diarrea.

Alguns malalts expliquen que les molèsties són constants, mentre que d’altres asseguren que tenen brots, és a dir, que pateixen els símptomes de forma intermitent. La Unitat de Covid Persistent alerta que “encara es desconeix el perquè d’aquestes diferència”.

Com es pot detectar la covid persistent?

Es parla de covid persistent quan una persona ha patit coronavirus i experimenta símptomes setmanes després d’haver superat la malaltia i sense que es detectin altres patologies que puguin justificar aquestes molèsties. Els experts recomanen tenir un registre dels símptomes per facilitar el seguiment de la malaltia.

Quins tractaments hi ha disponibles?

A dia d’avui encara no existeix un tractament específic per a la covid persistent. La Unitat Covid Persistent reclama més “recerca en aquest camp per respondre tots els interrogants que presenta aquesta síndrome”. Per tal de pal·liar els símptomes, els pacients poden sotmetre’s a rehabilitació i exercicis de respiració o cognitius. A més, en funció de les molèsties que expressi el malalt, es pot demanar atenció mèdica d’altres especialistes.

Per tal de trobar un tractament contra la covid persistent, l’Hospital Germans Trias i Pujol prepara un assaig clínic que, amb l’aval de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, consisteix a treure el plasma de la sang i eliminar les substàncies inflamatòries. Des de l’Hospital del Mar també proven el benefici de les aigües termals.

Comparteix a: