Fa un any i mig que l’Hospital Germans Trias i Pujol va posar en marxa la primera unitat de covid persistent. Durant aquest període ha atès 600 pacients amb simptomatologia molt diversa i encara té vàries persones en llista d’espera.

Els pacients amb covid persistent presenten un nombre molt elevat de símptomes que afecten diversos òrgans i sistemes. La unitat, impulsada per l’Hospital Germans Trias, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i IrisCaixa, és multidisciplinària. Per tant, els pacients són valorats per especialistes de molts àmbits diferents que poden valorar-ho de manera més global. “Jo tinc gairebé 20 símptomes. Aquesta unitat de covid persistent és l’únic lloc on m’han pogut tractar de manera íntegra per tal de poder tenir millor qualitat de vida”, ha explicat a betevé Surai Alonso, una de les pacients.

La unitat ha detectat que aquesta malaltia afecta majoritàriament les dones. De fet, el 80 % dels pacients diagnosticats són dones. “Encara no en sabem els motius, si és pel sistema immune que s’activa de manera diferent en homes i dones”, comenta la doctora Lourdes Mateu, cap de la Unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol. De fet, la doctora Mateu assegura que han engegat un estudi amb l’àrea de ginecologia per estudiar també les alteracions de la menstruació que, segons explica, són molt freqüents i les possibles alteracions hormonals que afectin les pacients de covid persistent.

“No t’ho inventes”

La valoració integral també inclou sessions de suport psicològic. La majoria de pacients que pateixen covid persistent, com la Surai, expliquen que els va ser molt difícil que se’ls reconegués la malaltia. “Quan vaig arribar a la unitat de covid persistent de la doctora Mateu, va ser reconfortant notar que em creien”, explica. I és que la covid persistent, encara ara, presenta molts interrogants per a alguns metges i metgesses. De fet, la Surai assegura que els primers tres mesos de malaltia se’ls va passar tancada a l’habitació sense poder veure la seva parella, amb qui conviu, perquè “el metge de capçalera em va dir que mentre tingués simptomatologia havia d’estar aïllada”.

Per ara, no hi ha tractament definitiu

Ara per ara no hi ha cap tractament definitiu per a la covid persistent. La unitat, però, està recollint mostres dels pacients per tal de trobar la cura d’aquesta malaltia. “Analitzem les mostres dels pacients amb la idea de trobar totes les disfuncions que provoca la malaltia, per tal de trobar dianes terapèutiques per curar aquesta simptomatologia persistent”, explica Marta Massanella, investigadora principal de l’IrsiCaixa i coordinadora de la unitat de covid persistent.