L’advocada penalista i criminòloga Carla Vall, experta en l’abordatge i prevenció de violències masclistes, conversa amb Joana Martínez, cap de l’àrea de formació, activitats i entitats de l’Institut Català de les Dones. En la setmana del 8-M i amb motiu del Dia Internacional de les Dones, totes dues han reflexionat sobre com ha impactat la covid-19 en el fenomen de la violència masclista en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé.

Les trucades a les línies d’ajuda a les dones es van disparar durant el primer mes i mig de la pandèmia. Segons dades de l’Observatori de la Igualtat de l’Institut Català de les Dones, van augmentar un 88 % respecte de les setmanes anteriors. En canvi, els Mossos van rebre més de 10.000 denúncies per violència de gènere i van fer més de 4.200 detencions, 256 menys que el 2019.

“Mea culpa”

Carla Vall ha volgut començar entonant el “mea culpa” perquè, segons ha reconegut, “les expertes en aquell moment ens vam equivocar“. L’advocada ha explicat que “vam pensar que, durant l’inici de la pandèmia, tindríem els pitjors episodis de violència” perquè, fins ara, la lògica era que “a major temps de convivència, episodis més greus“.

Ens vam equivocar, vam pensar que a l’inici de la pandèmia tindríem els pitjors episodis de violència, però, quan s’imposa la convivència dins la llar, cal menys violència per obtenir el mateix resultat
Carla Vall, advocada penalista i criminòloga

En canvi, però, Vall que “el que ens ha ensenyat la pandèmia és que, quan l’estat imposa aquest manteniment de les persones dins de la llar, cal menys violència per obtenir el mateix resultat“. Per això, ha assegurat que “les pitjors dades les vam veure amb el desconfinament“. Segons l’advocada, això explica que “era materialment molt difícil per les dones sortir d’aquestes situacions de violència” per la “impossibilitat d’accedir als serveis de denúncia“.

Sense xarxa

En un sentit similar, Joana Martínez ha explicat que les dades d’abans de la pandèmia indiquen que “quan s’incrementa la convivència, s’incrementen les situacions d’agressió, de violència i les denúncies“. La responsable de formació de l’Institut Català de les Dones ha posat com a exemple el fet que “després de les vacances, quan les hores compartides augmenten, es veu aquest augment“.

Quan les hores compartides augmenten, es veu un increment de la violència i de les denúncies, però amb la pandèmia la xarxa, els recursos i els contactes de la víctima desapareixen
Joana Martínez, cap de formació, activitats i entitats de l’Institut Català de les Dones

Amb la pandèmia, però, això ha estat diferent perquè, segons Martínez, “la resta de recursos, de contactes i de xarxa (de la víctima) no hi és“. I, per tant, “hi ha menys risc per l’agressor que la persona que té en situació de violència pugui sortir” perquè “està confinada“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a