El 25,4 % de les agressions LGTBI-fòbiques de Barcelona es donen a Sant Martí. Segons l’Observatori contra l’Homofòbia, des del gener s’hi han registrat 15 fets, mentre que al conjunt de la ciutat en són 59. Això vol dir que el districte en concentra una de cada quatre. En segon lloc, trobem Sants-Montjuïc, on s’han produït 8 incidències (13,6 %). Només hi ha un districte, Sarrià – Sant Gervasi, on no s’ha denunciat cap agressió.

Més agressions a quatre districtes

A més de ser els districtes amb més agressions, Sant Martí i Sants-Montjuïc també són les zones de la ciutat on més han augmentat aquest tipus d’atacs, en comparació amb l’any passat. En concret, a Sant Martí n’hi ha hagut un 14 % més que el 2022 i a Sants-Montjuïc, un 7,9 %. També han augmentat a Horta-Guinardó i a les Corts, tot i que molt menys (2,3 % i 1,1 %, respectivament).

Al conjunt de Barcelona, les incidències també han anat a l’alça, en aquest cas del 17,8 %. A l’hora d’analitzar per què Sant Martí i Sants-Montjuïc despunten, des de l’Observatori ho atribueixen, en part, al servei de prevenció, detecció i intervenció que es va implantar al gener en aquests dos districtes. En concret, s’ha desplegat a dues sales d’oci nocturn, una a cada districte.

Agressions verbals i a la via pública, els fets més repetits

Les discriminacions que es donen més són agressions verbals, que han augmentat un 10 % i representen gairebé tres de cada deu casos. Les expressions d’odi cap al col·lectiu també van a l’alça i són el segon fet més habitual (23,6 %). En tercer lloc, en quasi dos de cada deu atacs hi ha agressions físiques (18,2 %), tot i que aquest tipus de fets han augmentat molt poc en comparació amb l’any passat (0,3 %).

Si analitzem el lloc on passen, on es donen més agressions és a la via pública (25,5 %), i en segon lloc en l’oci nocturn (14,5 %). L’àmbit educatiu i internet i les xarxes socials se situen en tercera posició i concentren un 10 % del total de casos. En l’esfera laboral s’han donat 10 fets, que suposen un 9,1 % del total.

110 incidències a Catalunya

Al conjunt de Catalunya, s’han registrat 110 incidències entre l’1 de gener i el 16 de maig, xifra que suposa un increment del 15,8 % en comparació amb el mateix període de l’any passat. El 2022 en van ser 95. El col·lectiu que amb més agressions registrades és el dels gais (56 %), però des de l’Observatori contra l’Homofòbia destaquen l’augment del col·lectiu lèsbic. Es tracta d’un grup doblement discriminat, per ser dones i per la seva orientació sexual, i que sovint no interposa denúncies ni acudeix a l’Observatori.