(EFE) La Comissió contra l’Amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i l’associació Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant veuen insuficients les mesures anunciades pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per erradicar l’amiant de Catalunya.

Aragonès va anunciar dissabte la creació d’una oficina per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya durant una convenció celebrada a Barcelona. En la seva intervenció, el president de l’executiu va avançar que, en la reunió de dimarts, 29 de novembre, el govern aprovarà la creació d’aquesta oficina. També va anunciar la creació d’un fons amb 10 milions d’euros dins dels propers pressupostos i l’impuls d’una llei específica de cara a l’any que ve.

L’entitat veïnal lliurarà un manifest al Parlament

Tot i els anuncis del govern, la federació veïnal i els jubilats afectats per l’amiant consideren insuficients aquestes promeses i dimarts, 29 de novembre, lliuraran a la Mesa del Parlament un manifest que reivindica la necessitat d’aprovar amb urgència un pla nacional i una llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya. Consideren que les mesures anunciades per Aragonès “van en la bona direcció, però ni de bon tros permetran fer front a la gravetat del problema“.

Demanen que es concretin els anuncis del govern

“Primer, és necessari conèixer l’abast i els detalls de l’oficina anunciada. Sobre el pla nacional per a l’erradicació de l’amiant, el president va dir que veuria la llum el 2023, però cal recordar que ja ho havia anunciat el 27 de desembre del 2019, un retard injustificable“, han assenyalat avui els organitzadors de la convenció de dissabte. Sobre la necessitat d’aprovar una llei, la federació veïnal i els afectats consideren que “va ser excessivament imprecís quan va dir que parlarien el 2023″, i sobre l’anunci de destinar 10 milions d’euros a la lluita contra l’amiant “cal aclarir a què es refereix“.

Valoren els 10 milions d’euros com una xifra “del tot insuficient”

“No sabem si inclouen o si s’afegiran a les partides ja compromeses però no executades el desamiantatge de Badia del Vallès, la retirada dels sostres d’amiant afectats per la calamarsada a la Bisbal, les subvencions en marxa… En tot cas, és una xifra del tot insuficient per treure els 4,2 milions de tones de fibrociment que hi ha a Catalunya i que la Unió Europea demana que eliminem abans de 10 anys”, han assenyalat els afectats.

Segons la comissió contra l’amiant, a més “aquesta voluntat econòmica ha de quedar reflectida en els pressupostos de la Generalitat, que en aquests moments s’estan discutint”.