La sala també obliga el mosso d’esquadra a indemnitzar amb 4.500 euros el jove, per la “lògica afectació moral que l’episodi comporta” per a qualsevol ciutadà agredit per un agent del qual s’espera protecció.

L’acusat formava part d’un dispositiu d’antiavalots que es va desplegar el 27 de maig del  2014 a la plaça de Sants per assegurar l’ordre públic després de diversos dies de disturbis en les manifestacions pel desallotjament de Can Vies.

El policia, amb 12 anys d’experiència en la unitat d’antiavalots, afrontava una petició de la Fiscalia de tres anys de presó i quatre d’inhabilitació, mentre que l’acusació particular, representada per l’advocada Montse Fernández, i la popular, exercida pel Centre per la Defensa dels Drets Humans – Íridia, demanava sis anys de presó.

Finalment, la sentència diu que l’actuació de l’agent va ser “sens dubte desproporcionada” en una situació que era simplement molesta i condemna l’agent per delicte de lesions, però l’absol del delicte contra la integritat moral. El jove va ser colpejat amb la porra al cap, fet que li va causar una ferida a l’orella. El tribunal conclou que el mosso va picar amb la “intenció directa de lesionar la part alta del cos”, fet que està prohibit pels protocols policials sobre l’ús de defensa. En el judici, l’acusat va admetre ferir a l’orella el noi, però es va defensar al·legant que aquesta no era la seva intenció.

L’advocat del Centre per la Defensa dels Drets Humans – Irídia, Andrés García Berrio, considera que la sentència “és positiva perquè  demostra que el mosso és responsable de l’agressió”,  però considera “insuficient” la pena de dos anys de presó perquè genera una “sensació d’impunitat policial”. L’advocat de l’acusació popular també lamenta que l’Audiència de Barcelona hagi desestimat el delicte contra la integritat moral i exigeix a la conselleria d’Interior que l’agent sigui retirat de manera cautelar de les seves funcions fins que la sentència sigui ferma. García també ha assegurat que ara estudiaran si hi recorren en contra o no.