Entitats a favor de l’acollida de migrants han convocat una concentració a les portes de la delegació del Govern espanyol, al carrer de Mallorca, per retreure a l’executiu la seva inacció davant els 450 immigrants rescatats per l’ONG Proactiva Open Arms, Metges Sense Fronteres i SOS Mediterrani que continuen a bord dels vaixells de salvament marítim sense un port segur on poder desembarcar.

Mig miler de persones han començat la protesta davant de la delegació del Govern espanyol i després han fet una marxa fins a la seu de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia. Allà han llegit un manifest i han fet un minut de silenci per les persones que han mort al mar intentant travessar les fronteres.

Malgrat que alguns ja porten 12 dies al mar des que els van rescatar, cap govern europeu ha donat el vist-i-plau perquè els bucs puguin atracar. De fet, Itàlia i Malta han prohibit l’entrada del vaixell d’Open Arms a les seves aigües, malgrat que dimecres hi ha previsió d’onades de 2,2 metres d’altura, segons ha explicat el fundador de l’ONG, Oscar Camps.

La situació ha indignat entitats com Caravana Obrim Fronteres i Stop Mare Mortum que han estat crítiques amb les polítiques de migració europees. Han titllat els governs d’hipòcrites i els acusen de criminalitzar la solidaritat que exerceixen les ONG de salvament marítim. Davant el tancament dels ports, les entitats han acusat la Comissió Europea i els estats membres de ser còmplices amb el seu silenci.

Petició d’asil per als menors

Justament aquest dilluns, el capità de l’Open Arms ha demanat al Govern espanyol que aculli els 31 menors que porta a bord i ho ha fet mitjançant una sol·licitud a l’ambaixada espanyola de Malta. De moment, no tenen resposta. Mentrestant, l’altre vaixell que és el mar, l’Ocean Viking, ha rescatat 105 migrants més que es trobaven en una situació crítica perquè l’embarcació en què viatjaven havia rebentat i molts eren a l’aigua. Amb aquests, el buc de Metges Sense Fronteres i SOS Mediterrani té a bord 356 migrants, superant la seva capacitat per a 300 persones.

La mobilització en solidaritat a les ONG i les persones migrants també ha vingut per part de personatges públics que han demanat als representants polítics que permetin l’acollida d’aquestes persones rescatades al mar, com els actors Richard Gere o Javier Bardem.