El vaixell Open Arms, a alta mar des de fa 10 dies i amb 160 immigrants a bord, ha rebut el permís de Malta i Itàlia per evacuar per motius de salut de tres persones rescatades. Una dona amb una possible pneumònia i una altra amb un historial de tumor cerebral seran evacuades en helicòpter a Malta mentre que un home amb tuberculosi serà traslladat a Itàlia, atès que l’embarcació està més prop de territori italià. Els responsables del vaixell estan acabant les negociacions amb les autoritats per fer-ho viable aquest vespre.

Fa una setmana van ser evacuades unes altres tres dones, dues d’elles amb un embaràs molt avançat i complicacions que feien preveure un part complicat i la germana d’una d’elles.

Organitzacions en defensa dels drets de les persones refugiades com Stop Mare Mortum o la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme han convocat una concentració davant de la delegació del Govern per exigir a l’Estat espanyol i a Europa una resposta a les persones rescatades. La protesta serà aquest dilluns a les 19 h al carrer de Mallorca.

411 persones esperant un port segur al mar Mediterrani

La situació al mar Mediterrani es complica cada vegada més, ja hi ha 411 persones esperant un port segur. Open Arms ha rescatat a 160 persones, però no és l’única organització en aquesta situació. L’Ocean Viking, el vaixell de Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, ha rescatat aquest diumenge al matí 80 persones més, el que fa un total 251 rescatats a bord.

Open Arms insta el Govern espanyol a denunciar Itàlia i Malta al Tribunal d’Hamburg

El fundador de l’ONG Open Arms, Òscar Camps, ha instat el Govern espanyol a denunciar Itàlia i Malta al Tribunal d’Hamburg per l’oposició a desembarcar als seus ports les persones rescatades durant els últims deu dies. “Queda molt bé fer dir que la resta de països no fan res, però la realitat és que portem 14.000 morts al Mediterrani en aquesta legislatura europea”, ha lamentat Camps en retrets directes a l’Estat espanyol durant una entrevista a Rac1 aquest diumenge.

Camps ha reclamat l’activació dels mecanismes europeus per permetre el desembarcament de les 160 persones que l’Open Arms du a bord, 121 de les quals van ser rescatades fa deu dies. En aquest sentit, ha remarcat que l’arribada a terra permetria la posterior assignació de quotes entre els països del sud d’Europa que al juliol van acordar atendre les persones rescatades al Mediterrani. “Cap estat membre vol posar en marxa aquests mecanismes”, ha criticat Camps.

Òscar Camps no descarta atracar en un port sense permís

El fundador de l’ONG ha relatat que la situació a bord del vaixell s’ha estabilitzat, si bé durant les darreres hores “hi ha hagut moments de dura violència” per l’ansietat dels refugiats i el desig de desembarcar. En aquest sentit, ha avisat que, si no reben autorització per atracar en algun port, ho faran per iniciativa pròpia per “motius humanitaris”, amb els riscos administratius i legals que això comporta. “A sobre de la ineptitud dels polítics, haurem d’exposar-nos a l’amenaça de multes i de la ruïna econòmica”, ha lamentat.