KAÏSSA OULD BRAHAM, Moviment Amazic de Catalunya "Per nosaltres els amazics, la proclamació de la independència de l'Azawad és un punt històric, una referència històrica per a nosaltres, perquè si tingués reconeixement, seria el primer Estat amazic al nord d'Àfrica."

Denuncien que França i Mali intenten confondre l’opinió internacional amb informacions falses sobre el procés d’alliberament tuareg, vinculades amb l’islamisme. El territori ha estat tradicionalment terra dels tuaregs, el poble nòmada amazic.

Actualment hi ha dos fronts que reclamen el control de la regió. Els islamistes del magreb islàmic i un grup majoritari, el Moviment per l’Alliberament de l’Azawad, que defensa un estat laic i democràtic. Els manifestants han mostrat solidaritat amb aquest moviment i han criticat la negativa de França, Mali, Algèria i la Unió Africana a reconèixer la independència.

D’altra banda, les entitats que donen suport al poble amazic reclamen a totes les organitzacions humanitàries, associacions locals i internacionals l’enviament d’ajuda alimentària i mèdica per ajudar els refugiats a la frontera. Segons l’Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya, la necessitat és urgent a causa del tancament de les fronteres dels països veïns.