Foto: Edu Bayer

La Comissió Europea ha premiat Barcelona com a Capital de la Inclusió i la Diversitat 2022, juntament amb Colònia (Alemanya) i Göteborg (Suècia). El guardó s’ha entregat aquest dijous a Brussel·les i reconeix els esforç de la ciutat per “construir una societat més justa mitjançant la promoció de la diversitat i la inclusió”.

És la primera edició d’aquests premis i Barcelona ha estat triada entre 11 ciutats finalistes en la categoria de més de 50.000 habitants. La Comissió Europea ha valorat específicament que la capital catalana contribueix amb les seves polítiques a construir una Europa més inclusiva i diversa, generant un sentiment de pertinença i comunitat que ajuda a la construcció d’una Unió Europea més justa en què tothom es senti segur i pugui desenvolupar el seu projecte de vida.

En la seva candidatura, Barcelona havia destacat el seu llarg historial en polítiques en matèria de diversitat i inclusió, reforçades els últims anys amb mesures concretes com han estat l’obertura del Centre LGTBI, els punts Konsulta’m per oferir suport psicològic gratuït a la població jove o bé el Pla municipal de lluita contra la islamofòbia. Igualment, l’existència de l’Oficina per la No Discriminació des de l’any 1998 garanteix l’acompanyament de qualsevol persona que pateixi algun tipus de discriminació.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha agraït el reconeixement pel premi i que es valori la feina de les ciutats com a actors en la construcció d’una Unió Europea més justa i igualitària, a la vegada que també ha valorat que es tracta igualment d’un premi a la implicació i a la tasca diària que fan les diferents entitats de la societat civil organitzada.