El mes d’abril engega la temporada de bany a les platges de Barcelona i es posen en marxa els corresponents serveis. De moment el que arrenca és el que es coneix com a temporada mitjana, que precedeix a la temporada alta, més propera a l’estiu. I comença de forma anòmala amb només una dutxa a cada platja per l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica.

Estarà en funcionament de l’1 al 10 d’abril, tots els caps de setmana d’abril i del mes de maig i del 18 al 25 de setembre. A partir del 27 de maig s’iniciarà la temporada alta de bany amb l’activació de la resta de serveis en horari extensiu i acabarà el 17 de setembre.

Esport regulat

Aquest any s’inicia el desplegament de les noves mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges de Barcelona que van aprovar-se el mes de gener. La nova normativa té per objectiu garantir la convivència d’usos a les platges. Respecte les activitats d’esport a la sorra, s’han habilitat zones per la pràctica d’esport lliure sense limitació horària i zones per la pràctica d’esport d’activitats organitzades i amb un permís corresponent, amb uns horaris establerts en funció precisament de la temporada de platges.

S’amplia la platja per a gossos

La zona dirigida a les persones amb gos obrirà a partir del 27 de maig amb un 20 % més d’espai,
i passarà dels 1.250 m2 als 1.500 m2 i tindrà una capacitat per a 120 gossos. Els usuaris han denunciat en diverses ocasions l’espai els quedava petit. Aquest espai disposa d’informació sobre el grau d’ocupació que es pot consultar a través del web de banys i platges de l’Ajuntament de Barcelona.

Si bé la majoria d’usuaris amb gos entenen que durant l’estiu se’ls restringeixi el pas, consideren que ara, durant la primavera, hauria de ser compatible l’increment dels usuaris amb l’accés dels gossos al platja. Per aquest motiu demanen que no hi hagi restriccions fins a l’obertura de la zona destinada als gossos.

Es consoliden les platges sense fum

Des de l’estiu passat no es pot fumar a les platges de Barcelona: està prohibit el consum de productes del tabac i la utilització de dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina en aquests espais. Segons el consistori, la prohibició ha tingut molt bona acceptació per part de la ciutadania el primer any de regulació. Tot i això, el residu burilla s’ha mantingut present a les platges.

Obren els lavabos públics, les dutxes i guinguetes

Els lavabos públics i les dutxes, així com les guinguetes, reprenen el seu servei. Durant la temporada mitjana de bany, els lavabos públics funcionen de les 10:30 h a les 18:00 h, i fins a les 20 h en temporada alta. Degut a la declaració d’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica només hi ha disponible en funcionament una sola dutxa per platja.

El servei de Salvament i Socorrisme s’activa amb tasques de vigilància, informació, assistències, rescats i evacuacions dels banyistes. Un màxim de 60 socorristes treballen des de 21 torres de vigilància destinades a facilitar i millorar el desenvolupament de les activitats de vigilància i seguretat dels usuaris tant a la platja com a la zona de bany.

Nova temporada, però sense bany assistit

Tot i que comença la temporada de bany, encara no està en funcionament el servei de bany assistit, que ho farà amb la temporada alta. Segons informa l’Ajuntament, el servei està en tramitació i s’iniciarà com més aviat millor, dins el termini que s’ha fet altres anys coincidint amb la temporada alta.

Més neteja

A banda del servei de neteja de la sorra, que opera durant tot l’any, durant la temporada de bany es posen en funcionament també els serveis de neteja de l’aigua i el del manteniment dels espais litorals de la ciutat. S’activa el servei de neteja de residus flotants de la superfície de les aigües litorals amb les embarcacions Ona Safe que tenen capacitat per realitzar treballs de neteja a voramar, tot i que
concentren la seva feina en recollir el residu abans que entri a la zona reservada als banyistes.