L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la normativa que posarà fi a la barra lliure per fer esport a les platges de la ciutat, tal com ha pogut saber betevé en primícia. El document regula per primera vegada la pràctica del surf (i esports derivats), així com també la pràctica del vòlei platja i la resta d’esports que es poden fer a la sorra. En concret, s’han delimitat 13 zones per a la pràctica esportiva.

La normativa ja s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), però encara no està vigent fins que no s’aprovi definitivament, a la tardor. Per tant, les limitacions a l’esport a la platja no s’aplicaran fins a l’estiu del 2023.

Esports organitzats per federacions i entitats

En el cas dels esports organitzats per federacions, entitats, associacions i empreses (siguin una activitat econòmica o no), hauran de demanar permís a l’Ajuntament i pagar una taxa, que el consistori encara no ha volgut detallar. Tindran reservades sis àrees a les platges següents, tot l’any:

  • platja de Sant Sebastià
  • platja del Somorrostro
  • platja de la Nova Icària
  • platja del Bogatell
  • platja de la Mar Bella

En funció de si és temporada baixa, mitjana o alta, tindran un horari més restrictiu o menys. L’Ajuntament també els requereix una pòlissa de responsabilitat civil i acreditar la inscripció al cens d’entitats corresponent.

L’esport particular, també condicionat

Pel que fa a la pràctica d’esport per part de particulars no organitzats, també s’estableixen criteris. Si fins ara es podia fer esport a qualsevol lloc de la sorra, ara només ho podran fer a les sis àrees reservades (en temporada mitjana i alta) de les següents platges:

  • platja de Sant Miquel
  • platja del Somorrostro
  • platja de la Nova Icària
  • platja del Bogatell

En el cas dels esports particulars, no es preveu cap tipus de limitació horària ni de taxa. Durant la temporada baixa, també es podrà fer esport a les àrees previstes per a l’esport organitzat (sempre que no s’ocupi més de la meitat dels espais habilitats).

Prohibit el surf en fase d’emergència per temporal

La normativa també posarà negre sobre blanc per primera vegada una regulació per a la pràctica del surf, del pàdel surf i del surf de vela. El document diu que es permet l’activitat de forma general quan s’activi en fase de prealerta i d’alerta el pla municipal per mala mar, sota la responsabilitat dels esportistes. Això sí, els cossos de seguretat poden prohibir-la si perceben un risc greu.

En canvi, quan hi hagi activada en fase d’emergència el pla per mala mar, el document recull explícitament que “no està permesa la pràctica del surf, del pàdel surf o del surf de vela”.

Pel que fa a la pesca, en temporada alta només es podrà fer de 21 a 10 h de l’endemà (a qualsevol platja) o de 19 a 21 h a la zona reservada per a la pesca, a la platja de la Barceloneta.