Aquest ha estat el primer estiu amb la prohibició de fumar a les platges de Barcelona en vigor. I segons l’Ajuntament, la normativa s’ha complert gairebé al 100 %. Les dades del consistori indiquen que el 99 % de les persones usuàries no han fumat al litoral i només ho han fet un 0,97 %. En total, el servei de prevenció ha realitzat 40.000 actuacions de sensibilització i no s’han posat sancions.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha afirmat que de moment no es plantegen “fer un pas més” i que tothom “ha estat molt respectuós i educat” quan se li ha demanat apagar la cigarreta. Badia ha recordat que la “política de platges sense fum” segueix vigent durant tot l’any.

Les burilles al terra, l’assignatura pendent

La nota negativa és que un 72 % dels usuaris de les platges afirmen que han vist encara moltes burilles a terra. Els residus, però, s’han concentrat a tocar del passeig marítim i no tant a la sorra. Segons el consistori, això es deu que els fumadors s’han desplaçat fora de la zona de bany per anar a fumar.

Es recuperen les dades d’abans de la pandèmia

Una altra de les dades destacades és que aquest estiu han visitat les platges cinc milions de persones, una xifra similar a la d’abans de la pandèmia. Aquest ha estat el primer estiu sense restriccions per la crisi sanitària i el mes amb més afluència ha estat el juliol, amb 1,5 milions de banyistes.

Ara bé, segons l’Ajuntament “en cap cas s’ha superat la capacitat de càrrega de les platges”. L’aforament s’ha pogut controlar gràcies als drons que han sobrevolat el litoral per primera vegada aquest estiu. L’Ajuntament afirma que han estat també “una eina potent per a la detecció de persones accidentades”. Aquest estiu han augmentat considerablement les assistències sanitàries: se n’han fet 5.506. L’any passat en van ser 3.883 i el 2020, 2.537. L’Ajuntament atribueix aquest creixement a l’augment d’usuaris després de la pandèmia.

Augmenten els usuaris del servei de bany assistit

Els usuaris del servei de bany assistit han augmentat un 57 % aquest estiu i s’ha passat de 4.500 persones a 7.800, especialment en espais nous com el de la Nova Icària. Davant les queixes d’alguns usuaris, que critiquen que l’espai s’ha quedat petit, el regidor Eloi Badia ha afirmat que es plantejaran millores.

Pel que fa a la platja de gossos, l’han fet servir 14.000 animals, dels quals un 73 % provenen de Barcelona ciutat i, la resta, de l’àrea metropolitana.