Molts al·lèrgics estan patint de valent aquestes últimes setmanes: esternuts, irritació a la gola, picor als ulls i, en els casos greus, dificultats per respirar. Els símptomes aquest 2023 són més aguts i la causa n’és un hivern amb temperatures atípiques que han retardat la floració de moltes plantes i, segons Lorena Soto, al·lergòloga de l’Hospital de Sant Pau, “això fa que hagin retingut el pol·len durant molt temps i ara l’estan deixant anar en quantitats més grans del que és habitual”.

El plàtan, el xiprer i la parietària es troben en el període de màxima pol·linització a Barcelona. Aquests arbres són els grans enemics dels al·lèrgics. A més, la contaminació fa que les plantes siguin cada vegada més al·lergògenes. Una altra de les causes la trobem en el canvi d’hàbits pel que fa a les mascaretes. Com explica Soto, “hi ha més afectats aquesta primavera perquè no portem mascareta i fem més activitats a l’aire lliure”.

Els al·lergòlegs recomanen prendre mesures preventives

Els metges recomanen diverses mesures preventives per als al·lèrgics crònics. Les més eficients són dur mascaretes FFP2 i ulleres de sol i instal·lar filtres antipol·len als cotxes.

I és que la primavera no és l’únic moment en què es produeixen al·lèrgies, ja que al llarg de l’any es donen diferents pics. Enguany el del gener-febrer s’ha retardat i està coincidint amb el de la primavera, cosa que farà allargar la durada previsiblement, segons els experts, fins al juny.