Un any més, Barcelona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, un reconeixement a la història, la llengua i la cultura d’aquest poble. La celebració porta per lema “Una cultura viva” i l’acte institucional s’ha fet aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume, on s’ha interpretat l’himne del poble gitano ‘Gelem, gelem’ a càrrec de La Fabi Tradición y Pureza.

Abans de la interpretació de l’himne, el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano, Francisco Vargas, ha recordat la necessitat de mantenir la llengua i la cultura d’aquest poble. També ha demanat l’empatia de les administracions i els mitjans de comunicació per posar fi a la discriminació i l’antigitanisme.

Tallers, un punt d’informació i actuacions musicals

L’acte central s’ha traslladat a la plaça Comercial, que ha acollit punts d’informació de la cultura gitana i diversos tallers organitzats per les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano, com tallers de llengua romaní, rumba i elaboració de cistelles, entre d’altres. Finalment, s’ha fet la lectura del Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano, que ha donat el tret de sortida a diferents actuacions musicals.

Bandera gitana a la balconada de l’Ajuntament

Des de primera hora del matí a la balconada de l’Ajuntament de Barcelona llueix la bandera gitana. La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països. La data de celebració és en record del Congrés Mundial Romaní, celebrat a Londres el 8 d’abril del 1971, en què es van instaurar la bandera i l’himne gitanos.

Activitats commemoratives a diferents barris de la ciutat

Entre l’1 i el 14 d’abril, hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona, una cultura rica, diversa i viva, amb uns valors que formen part de la cultura de la nostra ciutat.

Dijous 13 d’abril, de 10 a 14 h
Punt d’informació al carrer de Quito, davant del Centre Cívic Baró de Viver
Gestionat per l’Associació Rromane Siklǒvne

Divendres 14 d’abril, de 9 a 14 h
Punt d’informació a rambla de Carmen Amaya (el Gornal, l’Hospitalet de Llobregat)
Gestionat per l’Associació Lacho Bají Calí

Divendres 14 d’abril, de 17 a 20 h
Punt d’informació al carrer de Luz Casanova, núm. 4 (davant del Casal de Barri Verdum)
Gestionat per l’Associació Nou Barris Conviu