El temor que aquest divendres el plenari municipal aprovés revisar i modificar la reserva del 30 % d’habitatge protegit en promocions noves o grans rehabilitacions ha posat en alerta els col·lectius que van impulsar-ho. En un comunicat, la FAVB, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogateres, l’Observatori DESC i l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) reclamen blindar la mesura.

Finalment, el Ple ha tombat la proposició del PSC que demanava canviar-ho amb els vots en contra dels comuns, Esquerra, Ciutadans, el PP i Valents. Segons els socialistes, en els últims quatre anys en vigor, només s’han aconseguit 54 pisos protegits, quan se’n preveien uns 400 cada any. “No s’han assolit els resultats previstos“, han reblat. Els col·lectius prohabitatge titllen la proposta d’electoralista i celebren que no hagi prosperat.

La PAH defensa que és ara quan la reserva del 30 % comença a donar fruits perquè, en aprovar-se el 2018, es van establir dos anys de moratòria i també cal sumar-hi la pandèmia del coronavirus. Des de la plataforma es mostren sorpresos perquè se’ls ha “apartat” del debat i, alhora, defensen que és una política “estructural, que farà créixer el parc públic gradualment”.

Una mesura per “pal·liar la manca endèmica d’habitatge”

“És de les poques coses que s’estan fent en aquest país per pal·liar la manca endèmica d’habitatge. Recordem que a Barcelona, Catalunya i Espanya amb prou feines rondem el 2 % de pisos protegits“, diu Diana Virgós, portaveu de la PAH. En el document, els col·lectius impulsors exigeixen al govern municipal que surti de les eleccions del 28-M que mantingui i blindi “una mesura clau i de llarg recorregut”.