La derogació de la llei trans, la legalització de les teràpies de reconversió i la retirada de drets a parelles de dones no casades envers els seus fills formen part dels programes electorals d’alguns partits de cara a les eleccions generals del 23-J.

Conscients d’això, entitats en defensa dels drets LGBTI com el Casal Lambda i Gayles.tv apel·len al vot de la responsabilitat i en clau de drets humans a l’hora de decidir quin partit votar a finals de juliol. Ho diuen en un context en què, alerten, creixen els discursos d’odi i les agressions cap al col·lectiu.

Així ho assegura Jordi Samsó, president del Casal Lambda, que fa una crida a votar en conseqüència forces polítiques que garanteixin els drets de les persones dissidents pel que fa a l’orientació sexual i la identitat i expressió de gènere.

Els drets del col·lectiu LGBTI, drets de tota la població

Maria Giralt, responsable de la part social del Pride, assegura que, tot i que el col·lectiu LGBTI representa entre un 10 i un 15 % de la població, els seus drets “afecten a tothom perquè es tracta d’una qüestió de drets humans”.

L’adquisició de drets sempre ha anat acompanyada d’una reacció de la part més intolerant de la societat”
Maria Giralt, responsable de la part social del Pride i directora de Gayles.tv

I aclareix que tothom té un familiar, un amic o un company de feina que en forma part. A banda, afegeix que el context polític és delicat i que l’adquisició de drets per part d’una minoria sempre ha anat acompanyada d’una reacció d’una part de la societat més intolerant i reaccionària.

Claus per combatre els discursos d’odi

El president del Casal Lambda, a més, és partidari d’educar en la diversitat a les escoles i de combatre els discursos d’odi amb dades —que entre d’altres recullen els Mossos— i reclama complicitat entre les entitats que defensen els drets del col·lectiu LGBTI.

Gayles.tv afirma que l’educació és una eina indispensable i “per això la dreta hi té posades les urpes”. També fan autocrítica amb el discurs del col·lectiu LGBTI: “Potser no ens hem sabut explicar”, i per això afegeixen que s’han de buscar noves formes d’arribar a tothom amb “nous llenguatges i amb un discurs que tingui en compte les xarxes socials”, una feina que, consideren, l’extrema dreta “ha sabut fer molt bé”.