Aquesta mitjana d’una víctima per agressió sexual al dia fa que l‘augment de casos dels últims anys no s’aturi. Entre el 2012 i el 2016, les agressions sexuals van créixer un 36 %. En una entrevista a betevé, Santiñà ha detallat que un motiu que pot explicar l’augment dels casos atesos és que anys enrere “la societat culpabilitzava la víctima” i ara això està canviant i, per tant, les dones tenen menys por de demanar ajuda.

Segons les dades del Clínic, la meitat de les víctimes d’agressions sexuals tenen entre 16 i 25 anys. Per això, tot i que el Clínic és el centre de referència per atendre adults, des de fa 15 dies té també l’autorització del CatSalut per atendre joves d’entre 16 i 18 anys. En el cas de la Sala Razzmatazz que estan investigant els Mossos, la víctima era menor d’edat i va ser atesa allà.

En aquest cas, el protocol d’atenció de les víctimes només es diferencia en el grau més elevat de protecció que tenen els menors. Quan una persona que ha patit una agressió sexual arriba el Clínic s‘activa un protocol en què la persona està sempre acompanyada de personal d’infermeria. Mentrestant, s’avisa el jutjat de guàrdia perquè hi enviï el metge forense, que s’encarregarà de recollir les proves que en possible judici el jutge haurà d’analitzar. Durant tota l’atenció, també veuen el pacient especialistes en ginecologia, malalties infeccioses i psiquiatria.

Escolta aquí l’entrevista a Manel Santiñà a ‘El matí de Barcelona’, de betevé.