Entre les demandes, proposen aprovar una llei de drets laborals dels periodistes per evitar que les subcontractacions siguin una manera de degradar els llocs de feina. Consideren que la normativa també ha d’evitar que s’utilitzin els estudiants en pràctiques com a mà d’obra barata o gratuïta.

En el decàleg també apunten que tots els mitjans de comunicació han de tenir, de manera obligatòria, estatut de redacció i comitè professional. De la mateixa manera, es demana que els organitzadors d’actes i les forces de seguretat garanteixin la seguretat dels informadors davant d’agressions i assetjaments. També s’exigeix més presència de les dones en llocs de responsabilitat i presa de decisions.

Les accions plantejades també es refereixen a la informació que es publica en els mitjans. Les entitats professionals consideren que s’ha de replantejar l’agenda informativa per donar més cabuda als continguts de caràcter social. Així mateix, demanen eliminar els blocs polítics en períodes electorals que no responen a un criteri estrictament professional.

Tot plegat s’ha presentat en un acte festiu als Jardins de Jaume Perich, que s’havia de fer diumenge però que la pluja va obligar a cancel·lar. Les entitats que han elaborat conjuntament el decàleg anomenat Periodisme digne, ciutadania lliure són l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, Sicom i Som Atents.