La calor sol fer emergir les pitjors olors, però en els casos d’algunes zones del litoral barceloní, hi conviuen sovint amb alguns aromes no desitjats. En el cas del districte de Sant Martí s’hi toben amb tres focus: la depuradora, les rases d’obres que sovintegen sobretot pel 22@ i el clavegueram, que tendeix a fer pudor.

Els fangs de la depuradora del Besòs

L’EDAR, l’estació depuradora d’aigües residuals del Besòs, és l’origen de bona part de les queixes i de la creació d’Airenet, una coordinadora d’una vintena d’associacions veïnals barcelonines, de Sant Adrià i Badalona que reclamen solucions a les pudors. A l’interior de la planta es tracta l’aigua procedent del clavegueram. “Hi separen els productes sòlids, la brutícia, i els tracten i els converteixen en fang que es pot fer servir com a adob. Aquests fangs són els que fan pudor“, explica Marta Rosés, de la coordinadora Airenet. “Penseu que cada dia de Metrofang, l’empresa que s’encarrega de la gestió, surten uns 15 camions amb aquests fangs i van deixant una pudor horrorosa pels barris del Besòs”.

Entrada de l’estació depuradora d’aigües residuals del Besòs

L’esperança veïnal és el projecte aprovat per l’AMB per tal de mitigar els episodis de pudors. Es tracta d’una inversió de 7,4 milions d’euros, finançat per l’ACA, consisteix en la instal·lació d’un sistema avançat de desodoració de l’aire dins del reactor biològic. Aquesta tecnologia i els biofiltres tindria la capacitat de neutralitzar una quantitat més alta de substàncies. Però aquest projecte té data de finalització al 2023.

El clavegueram de la zona del Poblenou i la Llacuna

Si ens allunyem del Besòs, als barris litorals de Sant Martí es queixen del clavegueram. “Se sent pudor de claveguera tot l’any. La gent del Poblenou ja ho diu, que sempre hi ha males olors. Jo hi visc des de fa 14 anys i ja hi estic acostumada”, assegura Àfrica Macías, una veïna del carrer dels Almogàvers. Ho corrobora Helena Martínez, una altra veïna del Poblenou. “Des de sempre he olorat aquestes pudors, sobretot els dies que hi ha d’haver pluja, doncs dius d’acord… és una cosa que passa, però potser s’hauria de mirar perquè cada vegada és més intens”. En aquestes zones, la xarxa té menys pendent i això pot facilitar els sediments. De fet, l’any 2013 es van retirar més de 1.500 tones de residus en una operació especial de neteja al Poblenou.

També alguns veïns creuen que la gran quantitat d’obres i carrers oberts que hi ha en aquests barris afavoreix la proliferació d’olors desagradables del clavegueram, en remoure el subsol. A més, recorden que el nom de Llacuna es devia a la que hi havia a la zona.

Comparteix a: