El grup de divulgació científica Ciència Oberta assegura que en l’actualitat l’experimentació amb animals és l’únic camí que hi ha per avançar en ciència. Per la portaveu de l’entitat, Clàudia Ferrer, la tendència és, però, anar reduint cada vegada més l’ús de ratolins o gossos per fer proves científiques. Aquesta és una resposta a la polèmica sorgida pel sacrifici de 32 de gossos en un experiment de la Universitat de Barcelona.

Sobre aquest cas concret, des de Ciència Oberta creuen que es pot haver fet malament pels antecedents de mala praxi que té l’empresa contractada per la UB per l’experiment, Vivotecnia. Tot i això defensen que l’ús dels animals als laboratoris “passen una regulació molt estricte”, exposant-se a sancions molt dures, i que sempre “es procura que hi hagi el mínim patiment“.

La mort digna dels animals

Ferrer recorda que als animals no se’ls mata ni se’ls assassina, sinó que se’ls practica l’eutanàsia. Explica que “sempre es fa d’una manera respectuosa”, i creu que és important parlar d’eutanàsia perquè es tracta d'”una mort digna, no és una mort dolorosa ni causa patiment”.

Per fer segons quin tipus d’experiments, argumenta, el que no seria digne seria deixar-los amb vida pels efectes secundaris que podrien tenir. Defensa que sempre se’ls intenta deixar amb vida, però que “de vegades és inevitable”.

Un futur sense experimentació animal

La comunitat científica treballa en un horitzó sense experimentació animal. Per aconseguir-ho s’estan desenvolupant els anomenats organoides, que són petits òrgans que es creen in vitro. També s’està avançant molt en biologia computacional o en la creació d’òrgans 3D.

L’objectiu d’aquesta tendència és aconseguir que el 2030 es pugui eliminar o reduir dràsticament l’ús d’animals en experiments científics. A més de gossos, el més habitual als laboratoris és experimentar amb ratolins i rates, però també es fan proves amb primats o peixos.

Ajuntament i advocats contra el sacrifici

La controvèrsia generada per aquest cas va començar quan l’Ajuntament va demanar a la Generalitat de Catalunya evitar el sacrifici de 32 cadells de beagle en l’estudi de la UB. Des del govern català es van defensar dient que l’experiment es faria a Madrid. A més, eConsell de l’Advocacia Catalana també va reclamar l’alliberament dels gossos i centenars de persones s’han manifestat contra el sacrifici dels animals per a l’estudi.