papallona reina
Exemplar de papallona reina (Papilio machaon). Autor: Mónica Muñoz

Un estudi liderat per investigadores del Museu de Ciències Naturals de Granollers i del CREAF i publicat a la revista científica ‘Landscape Ecology‘ conclou que tenir parcs ben connectats i pròxims entre si —en un quilòmetre de marge—, amb poques edificacions entremig, permet augmentar la diversitat de papallones a la ciutat, així com el nombre d’individus de les espècies més escasses.

Què caldria fer per augmentar la presència i diversitat de papallones a Barcelona?

Els resultats han permès demostrar que les zones verdes de la ciutat que estan més connectades i i tenen edificis modestos, tenen més espècies de papallones, fins i tot d’aquelles que tenen menys capacitat per dispersar-se.

L’estudi recomana enfocar els esforços de gestió en funció de les característiques de les diferents papallones, començant per les espècies que són absents a la ciutat i per les més escasses.

Segons Yolanda Melero, investigadora del CREAF, si millorem la connectivitat de les zones verdes de la ciutat, permetrà que les papallones arribin a la ciutat des de Collserola i que puguin viatjar per la ciutat. “Això permetrà augmentar la biodiversitat de papallones”.

L’experta afegeix que “després cal millorar els hàbitats de la ciutat”.

L’estudi, en què també han participat investigadors de la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Autònoma de Madrid, s’ha realitzat usant la ciutat de Barcelona com a laboratori de proves.

Quines espècies de papallona manquen a Barcelona?

L’estudi ha detectat que a Barcelona hi manquen les espècies de papallones que tenen menys capacitat de desplaçar-se, així com aquelles que són més exigents a l’hora d’alimentar-se, és a dir, les que tenen erugues que s’alimenten només d’una o poques espècies de plantes (papallones especialistes).

Aquestes espècies més exigents i que es desplacen poc viuen ben a prop, a Collserola. La ciutat de Barcelona els suposa una barrera ecològica impenetrable
Clàudia Pla-Narbona, tècnica del Museu de Ciències Naturals de Granollers

En canvi, les papallones més abundants de Barcelona, les reines de la ciutat, són totes aquelles espècies que poden viatjar més i que s’alimenten de moltes plantes diferents (papallones generalistes).

papallona
La papallona blanqueta de la col es una de les més abundants de la ciutat. Foto feta al parc de la Trinitat de Barcelona. Autor, Jordi Sánchez

La població de papallones de Barcelona: empobrida i homogènia

A Barcelona hi ha 36 espècies de papallona, les quals formen una comunitat homogènia i empobrida, ja que un terç de les espècies de la ciutat són molt abundants. Els altres dos terços d’espècies tenen poblacions escasses en individus.

Segons Constantí Stefanescu, coautor de l’estudi i investigador associat del CREAF i de Museu de Ciències Naturals de Granollers, si centrem els esforços de gestió en aquelles papallones absents a Barcelona o poc abundants, no només augmentarà el nombre total d’espècies, sinó que tindrem una comunitat de papallones rica, diversa i equilibrada.

Fan falta voluntaris per fer seguiment de les papallones urbanes

Aquest estudi s’ha pogut desenvolupar gràcies a les dades aportades per una trentena de persones voluntàries que participen en l’Observatori ciutadà de papallones urbanes uBMS (Urban Butterfly Monitoring Scheme) durant els anys 2018 i 2019. Les dades amb els trets de cada espècie de papallona s’han obtingut del Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya (CBMS).

L’uBMS és un projecte de ciència ciutadana liderat pel CREAF des de l’any 2018 que realitza seguiment de les papallones de Barcelona i Madrid. Des del 2021 també ho fa a la ciutat de Sabadell.

Segons Yolanda Melero, coordinadora de l’uBMS, el perfil dels voluntaris és molt divers, des de jubilats o adolescents sense coneixements previs, fins a experts en papallones.

Els voluntaris surten cada 15 dies amb entusiasme, entre el març i l’octubre, per identificar i comptar les papallones que veuen en algun dels 27 parcs i jardins que poden escollir mentre realitzen un passeig lliure pel parc
Yolanda Melero, coordinadora de l’uBMS

Melero fa una crida a voluntaris nous i recorda que la temporada 2022 s’iniciarà el mes de març.