La Fundació Migra Studium ha visitat 156 interns del CIE de la Zona Franca durant el 2018, la majoria (104) de la zona del Magreb. En aquestes trobades, els voluntaris han detectat 42 possibles menors, tot i que oficialment només se n’han reconegut 20. Per l’entitat, aquestes xifres posen de manifest que hi ha “greus llacunes” en el procediment per establir l’edat dels interns.

Les situacions de cada intern són diverses. Les gairebé dues terceres parts (92) no tenien familiars o amics que els poguessin visitar, tot i que també s’hi han detectat persones amb arrelament al nostre país, que tenen parella registrada a Espanya o fills a càrrec. Una altra de les problemàtiques detectades, en 76 dels casos, són les barreres lingüístiques. De fet, l’absència d’intèrprets és una de les queixes de molts dels interns visitats, juntament amb les restriccions a les comunicacions, tractes intimidatoris o agressions físiques, o bé una atenció mèdica i social insuficient.

Denuncien discriminacions a persones del Marroc i Algèria

Al conjunt de l’estat, s’han internat als CIE 7.855 persones. El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) alerta que dues terceres parts dels interns són del Marroc (2.801) i Algèria (2.511), una situació que considera discriminatòria. L’entitat apunta que hi ha més persones amb aquests orígens perquè n’és “més factible” la repatriació. Denuncien, a més, que la situació de discriminació es produeix des del moment que arriben a terres espanyoles i són interceptats. Així, diuen que les persones d’aquestes nacionalitats són detingudes a comissaries durant 72 hores, mentre que les d’origen asiàtic o subsaharià són ateses en centres d’acollida temporal d’estrangers.

A més del CIE de la Zona Franca, també s’han visitat altres centres d’internament de l’estat: Madrid, València, l’illa de Las Palomas (Tarifa), i la Piñeira (Algesires). Els voluntaris de l’entitat han detectat 93 possibles menors, entre les 807 persones que van visitar. La xifra és superior als 89 reconeguts pel Ministeri de l’Interior al conjunt de l’estat, i també més alta que la del 2017, quan les xifres oficials situen el nombre de menors de 18 anys en 48.

Observen situacions de vulnerabilitat

Pel que fa a les sol·licituds de protecció internacional, se situen a les 1.776, però la fundació denuncia que només se n’han admès a tràmit el 30,6 %. En el cas de repatriacions forçoses, han augmentat un 22 %. Segons les dades de l’SJM, el 2018 se’n van fer una mitjana de 31 al dia, un total d’11.384.

L’entitat denuncia també possibles vulneracions de drets, entre els quals, a més de la falta de detecció de menors, manca d’atenció a les persones amb malalties físiques o mentals, dèficits en l’assistència legal, accés difícil a serveis d’interpretació i comunicacions, o bé tractes degradants o vexatoris.

Aquesta no és la primera vegada que es denuncia la presència de menors al CIE de la Zona Franca. A més, al llarg del 2018, s’han produït diverses denúncies d’agressions a les instal·lacions de Barcelona, algunes de les quals s’han acabat arxivant. Les protestes d’entitats també s’han fet sentir en més d’una ocasió. Migra Studium va denunciar que funciona com un centre penitenciari.