Un professor d’història del Col·legi Padre Damián, un centre cristià i concertat de Sarrià, ha estat acomiadat, segons el seu marit, per raons homòfobes. Dani Viladot, parella del docent, ha fet públics els fets a través del seu compte de Twitter.

El mossèn nou, la causa del comiat

El professor impartia història, història de l’art i ciències socials en anglès a alumnes d’ESO i batxillerat i era tutor de tercer d’ESO. Feia dos anys que treballava al col·legi i tenia un contracte indefinit. En ser una escola cristiana, el seu company, amb qui ha pogut parlar betevé, explica que va donar a conèixer la seva orientació sexual al centre, que no hi va veure cap problema. La parella es va casar el setembre del 2018 i va fer el viatge de noces el gener del 2019. Fins a aquell moment, tot anava bé.

Tot va canviar amb l’arribada d’un mossèn nou al centre, i quan aquest va decidir reunir-ne amb el professor, al·legant que ho feia amb tots els mestres nous. “El meu company no era nou i tampoc no es va reunir amb altres professors”, raona Viladot. En la trobada, el mossèn va qüestionar el perfil de les xarxes socials del professor i també com podia “presentar Déu a les classes d’història”, segons explica el marit de l’afectat.

Finalment, aquest divendres al matí, la directora del centre i el mossèn han reclamat al docent anar al despatx i allà li han fet saber que prescindien dels seus serveis el curs vinent per una reestructuració de personal. “Després d’això l’han fet tornar a entrar a la classe a entregar les notes als alumnes”, ha afegit Dani Viladot. Assegura que l’actitud del mossèn nou és l’únic que ha canviat perquè prèviament no havien tingut mai problemes amb el centre i molt menys amb els altres professors, entre els quals tenen amistats. Per això consideren que l’acomiadament ha estat per motius homòfobs. Afegeix que acudiran als sindicats i a l’Observatori contra l’Homofòbia.

L’escola al·lega necessitats de personal

El centre educatiu desmenteix aquesta versió. Segons la directora general, Xesca Marfà, l’acomiadament s’ha fet “per causes objectives” que responen a una reestructuració. “Hem ampliat les hores a un professor que feia mitja jornada i hem agafat una persona amb titulació en comunicació que pot impartir socials”, ha explica Marfà. A més, la directora argumenta que no ha estat el personal religiós qui ha decidit rescindir el contracte del professor. “Qui l’ha acomiadat soc jo”, afirma.

La directora nega taxativament les acusacions d’homofòbia i afegeix que el centre ja n’era coneixedor i que fins i tot alguns professors van assistir al casament de la parella. Per això, assegura, no se’ls havia “passat pel cap” que els acusessin d’una qüestió d’aquestes característiques. La direcció destaca que es tracta d’un centre obert a tot tipus d’orientacions. “No m’imaginava que podia treure un tema així, és una llàstima, és un bon professional”, ha dit Xesca Marfà a betevé.