L’obertura d’un centre per a menors estrangers no acompanyats a l’antiga Escola de Sant Vicenç de Paül, al carrer de Leiva, ha agafat per sorpresa els veïns d’Hostafrancs. Segons la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolèscència (DGAIA), l’equipament es va posar en marxa la primera setmana d’agost. Es va fer amb caràcter urgent i provisional, davant l’arribada massiva de joves a Catalunya que s’està produint aquest any. Però des de l’associació de veïns opinen que “la ubicació no és la més adient” perquè es poden generar problemes de convivència, sobretot amb la comunitat gitana del barri, i per això en demanen el tancament.

Al centre s’hi poden allotjar fins a una trentena de menors, que poden entrar i sortir lliurement, sempre sota supervisió d’un equip educatiu. N’hi ha, però, que també s’han escapat sense permís, despenjant-se per exemple des del terrat, com han enregistrat els veïns. Des que està en funcionament, s’han produït al barri alguns furts i episodis d’assetjament envers altres joves de la mateixa zona, que els veïns atribueixen als nois del centre. “La majoria de menors no són ni incívics ni són delinqüents”, apunta Jordi Clausell, secretari de l’Associació de Veïns, “però hem de tenir clar que hi ha un grup que sí que ho són”.

Preocupació per la reacció de la comunitat gitana

Especialment recelosa està la nombrosa comunitat gitana d’Hostafrancs. La setmana passada, en una trobada amb responsables de la DGAIA, alguns membres de la comunitat van fer palès el seu enuig i van avisar que organitzarien grups de vigilància si no es reforçava la presència policial. Joan Valentí, també membre de la comunitat, assegura que s’han frenat aquestes intencions, però alerta: “Del que tenim por és que arribi a haver-hi un enfrontament, perquè un pare vegi un fill assetjat o atracat, que vegin que s’escapa el tema de les mans, i la gent es prengui la justícia per la seva mà. Això és el que no volem que arribi”.

Fonts de la DGAIA reconeixen que s’han produït “incidents puntuals” a dins del centre, que van obligar fins i tot a reduir el nombre de joves acollits durant uns dies. Assegura, però, que la ubicació és provisional i que “s’està estudiant la possibilitat de traslladar l’equipament”, en coordinació amb l’Ajuntament. De moment, però, no hi ha cap calendari previst i, de fet, “s’estan fent tràmits per aconseguir la llicència municipal”. Avancen, també, que tenen previst una nova reunió informativa amb els veïns “en la primera quinzena de setembre”. Fonts municipals asseguren que, des del districte de Sants-Montjuïc, es va demanar un reforç de la presència policial, tant de Mossos com de Guàrdia Urbana, i que ara ja no es registren incidents.

L’obertura d’aquest centre ha coincidit, per una banda, amb l’arribada excepcional de menors estrangers no acompanyats aquest any. La Generalitat va aprovar al juliol, com a mesura d’emergència, la creació de 458 places d’acollida, de les quals 58 a Barcelona. Per l’altra, també al juliol, la jutgessa degana de Barcelona, Mercedes Caso, va prohibir que els menors dormissin temporalment a les dependències de la Ciutat de la Justícia i va instar les administracions a obrir un centre de primera recepció dels menors migrants.

Comparteix a: